Topul mosierilor din Romania
Data publicarii: Astazi, 21-01-2013 | Afaceri
Romanii detin cele mai mari exploatatii agricole din tara, insa strainii vin tare din urma
Fermierii locali conduc in topul celor mai mari exploatatii agricole din Romania, ocupand primele trei pozitii cu suprafete de peste 50.000 ha. Anul 2012 a adus cateva schimbari importante in clasamentul celor mai mari exploatatii agricole.
Pe prima pozitie a trecut Agricost din Iasi, o firma mai putin cunoscuta, dar care a "reusit” sa concesioneze anul trecut de la Agentia Domeniilor Statului (ADS) cele 57.000 de hectare din Insula Mare a Brailei (IMB) pentru 49 de ani. Terenul este exploatat insa in continuare de Culita Tarata, proprietarul TCE 3 Brazi care, dupa ce le-a lucrat mai bine de zece ani, a ajuns cel mai mare datornic al ADS.
Urmatoarele doua pozitii in top sunt disputate de Ioan Niculae, patronul Interagro si Adrian Porumboiu, proprietarul grupului Racova. In primii cinci mai intra si doi straini: un libanez si un austriac.
Mai multe informatii despre top 10 latifundiari din Romania puteti afla luni, 21 ianuarie din, suplimentul Agricultura Inteligenta, distribuit gratuit impreuna cu Evenimentul zilei si Capital.
Culita Tarata - 57.000 ha
Agricost Iasi, firma cu capital romano-olandez a concesionat anul trecut de la ADS pentru 49 de ani suprafata de 57.000 ha de teren agricol in Insula Mare a Brailei. Agricost a obtinut acest drept in urma unui proces cu ADS. Daca teoretic Agricost este beneficiarul terenurilor din IMB, in practica, cel care le munceste este in continuare Culita Tarata, proprietarul TCE 3 Brazi, unul dintre cei mai mari datornici ai ADS.
Cat despre legatura dintre cele doua firme, vorbim mai degraba de "o relatie de colaborare”, care n-ar fi exclus sa se mentina si in viitor, sustine actionarul majoritar al Agricost, Constantin Dulute. El spune ca deocamdata n-a intrat in insula, pentru ca TCE 3 Brazi are infiintate culturi de rapita si grau. In primavara, isi va pune si el culturile lui si va apela probabil tot la serviciile firmei controlate de familia lui Culita Tarata.
Ioan Niculae - 55.000 ha
Omul de afaceri, patronul Interagro, exploateaza cele 55.000 ha de teren agricol, in mai multe judete din sudul tarii, din care aproximativ 19.000 ha sunt in proprietate. Niculae detine si o retea importanta de silozuri, numarandu- se printre agricultorii romani care au castigat cel mai mult de pe urma fluctatiilor de preturi la cereale din ultima vreme.
In 2010, de exemplu, a dat lovitura la grau. El dispune de un sistem de productie integrat, care merge de la cultura vegetala, pana la procesare. Niculae a intrat in urma cu cativa ani si pe piata vinurilor. Niculae este unul dintre cei mai bogati romani, cu afaceri de circa 1 miliard de euro.
Pe lista investitiilor realizate de Interagro se afla si fabrica de bioetanol de la Zimnicea, realizata in urma unei investitii de 82 milioane de euro.
Adrian Porumboiu - 54.000 ha
proprietarul grupului de firme Racova, administreaza suprafata de teren agricol mentionata mai sus in zona Moldovei, fiind cel mai mare proprietar de teren din tara. Fostul arbitru spune ca nu are de gand sa se opreasca cu achizitiile aici, motiv pentru care este si foarte atent la orice oportunitate apare in piata.
El detine si o retea importanta de silozuri, a carei capacitate vrea sa o extinda la 350.000 de tone. Productia de cereale este valorificata prin reteaua proprie, mai ales ca Porumboiu dispune de mai multe unitati de procesare.
Omul de afaceri a reusit sa construiasca in timp o afacere integrata de succes mergand de la agricultura, industria alimentara, turism pana la comert sau constructii, care ii aduc impreuna o cifra de afaceri de peste 140 milioane de euro.
Jihad El Khalil - 35.000 ha
Omul de afaceri libanez se numara printre cei mai mari detinatori de terenuri agricole din Romania (situate in judetele Giurgiu, Calarasi si Timis). El are in portofoliu mai multe ferme de animale, un abator si o retea de silozuri. Anul trecut, DIICOT anunta ca Jihad El Khalil face parte dintr-un grup infractional care ar fi prejudiciat statul cu 30 de milioane de euro.
Pe urmatorul loc se afla grupul de firme Bardeau, detinut de contele austriac Andreas von Bardeau, care isi desfasoara activitatea in zona de vest a tarii, in judetele Arad, Timis si Caras Severin, cu o suprafata de 26.000 de hectare de teren agricol.
Potrivit agrointel.ro, Bardeau are in proprietate 15.600 hectare de teren agricol, alte 5.900 ha fiind concesionate de la ADS, in timp ce 4.500 ha sunt arendate de la proprietari particulari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice