Trei reguli de aur pentru utilizarea cardului de credit
Data publicarii: 21-01-2013 | Finante-Banci
Romanii folosesc mai mult ca niciodata cardul de credit, dar oare cati stiu cum sa-l foloseasca? Statisticile arata ca cei mai multi incalca prima regula: NU scoate bani de la bancomat cu cardul de credit! Care sunt principalele reguli pentru folosirea cardului de credit.
Datele BNR arata ca in Romania sunt in circulatie 2,2 milioane de carduri de credit, nivel sub cel de dinainte de criza. Insa, cardurile existente sunt tot mai folosite. Astfel, in septembrie, detinatorii de carduri de credit au facut un numar record de plati: 7,2 milioane cu o valoare cumulata de 1,1 miliarde de lei.
Regula nr. 1: Nu retrageti bani de la bancomat cu cardul de credit
Cardul de credit este un produs bancar destinat achizitiilor de produse de la comercianti prin plata la POS sau de pe internet, nu pentru a obtine cash.
Regula nr. 2: Aveti grija la perioada de gratie
Toate bancile si institutiile financiare nebancare au o perioada de gratie aferenta cardurilor de credit. In perioada de gratie (45 - 60 de zile, in functie de banca), banca nu percepe dobanda pentru creditul folosit daca, pana la sfarsitul acesteia, clientul ramburseaza integral suma folosita si taxele si comisioanele aferente.
Regula nr. 3: Rambursati peste suma minima
Pentru imprumuturile cu cardul de credit, bancile impun debitorului returnarea unei sume minime in fiecare luna din suma imprumutata (5-15%) si plata comisioanelor, taxelor si dobanzilor, care se trag primele din banii pusi. Cu cat rambursati mai mult, cu atat aveti de platit in viitor mai putina dobanda la banii imprumutati.
In cazul in care nu rambursati suma minima, banca aplica o dobanda penalizatoare foarte ridicata, de aproximativ doua ori mai mare decat dobanda standard.
Cardul de credit costa si daca nu il folosim
Cardurile de credit au o taxa de administrare, anuala sau lunara, mai mare decat cea pentru cardurile de debit, care pleaca de la 10 lei si ajunge la 600 de lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii