Romanii se tem de credite. Imprumuturile bancare au scazut cu 24%
Data publicarii: 21-01-2013 | Finante-Banci
Interesul romanilor pentru credite a scazut cu aproape un sfert. Asta arata statisticile expertilor, care subliniaza ca acest fenomen era usor de anticipat. Acordarea creditelor aproape ca a stagnat anul trecut. Conditiile de acordare s-au inasprit, iar costurile asociate unui imprumut au crescut in special pentru creditele in lei.
Romanii vor in continuare sa aiba propria locuinta si isi doresc bunuri de mare valoare, dar sunt tot mai reticenti cand vine vorba de un imprumut bancar.
Oamenii spun ca este periculos sa faci un credit astzazi, in conditiile in care dobanzile sunt foarte mari si exista o nesiguranta in ceea ce priveste locurile de munca.
Prudenta romanilor in privinta accesarii creditelor este recunoscuta si de Banca Nationala. "Creditul acordat sectorului privat inregistreaza o incetinire. Creditul in valuta consemneaza o reducere a dinamicii sale”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
17% din credite sunt neperformante
Statisticile arata ca peste 17% din totalul creditelor acordate in Romania sunt neperformante. Mai clar, oamenii nu reusesc sa isi plateasca ratele la timp.
"Majoritatea si-au zis: lasa ca ne descurcam. Ne aproba banca, perfect, il luam. Acest lasa ca vedem noi, in conditiile in care companiile dau faliment pe banda rulanta, nu este o decizie tocmai corecta”, este opinia Ruxandrei Andrei, analist financiar.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii