Banca Mondiala revizuieste in scadere estimarile privind evolutia economiei mondiale in 2013
Data publicarii: 16-01-2013 | International
Mediul economic ramane fragil pe plan mondial, iar redresarea lenta a statelor dezvoltate afecteaza cresterea economiei mondiale, se arata in raportul 'Global Economic Prospects' publicat miercuri de Banca Mondiala, transmit Reuters si Bloomberg.
Evolutia Produsului Intern Brut global a fost revizuita in scadere de Banca Mondiala, care estimeaza ca scaderea activitatii economice in Europa si problemele fiscale din SUA vor continua sa afecteze investitiile si cheltuielile.
Economia mondiala ar urma sa creasca cu 2,4% in 2013, de la 2,3% in 2012, dupa ce in iunie Banca Mondiala estima un avans de 3% in 2013.
Andrew Burns, coordonatorul raportului 'Global Economic Prospects', a explicat ca redresarea anticipata de Banca Mondiala anul trecut este acum asteptata sa se inregistreze 'mai aproape de sfarsitul primului trimestru si in trimestrul doi din 2013, mai degraba decat la la inceputul anului'.
De asemenea, Banca Mondiala a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei statelor in curs de dezvoltare, care anul trecut au inregistrat cel mai lent ritm de crestere intr-un deceniu. Astfel, in 2013 Produsul Intern Brut al statelor in curs de dezvoltare va creste cu 5,5%, fata de 5,9% estimat in iunie, urmand sa se accelereze la 5,7% in 2014 si la 5,8% in 2015.
In economiile dezvoltate, cresterea ar urma sa ajunga la 1,3% in 2013, din cauza reducerii cheltuielilor, a ratei ridicate a somajului si a increderii scazute din partea consumatorilor si a mediului de afaceri. Avansul ar urma sa se intareasca la 2% in 2014 si la 2,3% in 2015.
Astfel, Produsul Intern Brut al SUA ar urma sa creasca anul acesta cu 1,9%, sub estimarile Rezervei Federale a SUA, iar China va inregistra o crestere mai modesta in urmatorii ani - 8,4% in 2013 si 8% in 2014 si in 2015.
Dupa ce in iunie Banca Mondiala a estimat o crestere economica de 1,1% a zonei euro, acum se prognozeaza continuarea recesiunii in 2013, cand ar urma sa se inregistreze un declin de 0,1%. Dar Banca Mondiala apreciaza ca spre sfarsitul acestui an zona euro se va redresa, o estimare asemanatoare cu cea a Bancii Centrale Europene. Totusi, avertizeaza economistul sef al Bancii Mondiale, Kaushik Basu, deciziile BCE din 2012 doar vor oferi zonei euro o perioada de respiro, dar nu vor rezolva problemele cu care se confrunta regiunea.
Europa in ansamblul ei si Asia Centrala vor inregistra o crestere economica de 3,6% in 2013, de 2,4% in 2014 si de 4,3% in 2015, fata de un avans economic estimat de 3% in anul 2012 si dupa o crestere de 5,5% in 2011, potrivit raportului 'Global Economic Prospects' al Bancii Mondiale, publicat miercuri.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii