Moody's a retrogradat principalele banci din Cipru
Data publicarii: 15-01-2013 | Finante-Banci
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a retrogradat ratingurile principalelor trei banci din Cipru si mai adanc in categoria 'junk' (nerecomandat pentru investitii), dupa ce saptamana trecuta a revizuit in scadere, cu trei trepte, ratingul suveran al Ciprului, de la de la 'B3' la 'Caa3', transmit marti AP si Dow Jones Newswires.
Moody's apreciaza ca decizia reflecta incertitudinile privind data si conditiile incheierii memorandumului de intelegere intre guvernul cipriot si creditorii internationali - UE, BCE si FMI - pentru a finanta recapitalizarea sistemului bancar din Cipru. De asemenea, decizia agentiei reflecta sporirea riscului intrarii Ciprului in incapacitate de plata, ceea ce ar putea afecta eficienta recapitalizarii bancilor.
Moody's a retrogradat cu o treapta ratingurile Cyprus Popular Bank si Bank of Cyprus si cu doua trepte ratingul Hellenic Bank. Moody's atribuie acum celor trei banci un rating 'Caa2', cu o treapta peste ratingul Ciprului. Perspectiva asociata ratingurilor celor trei banci este negativa, ceea ce inseamna ca ar putea fi din nou retrogradate.
Saptamana trecuta, Moody's a revizuit in scadere, cu trei trepte, ratingul suveran al Ciprului, de la de la 'B3' la 'Caa3'. 'Principalul factor ce a determinat Moody's sa coboare cu trei trepte ratingul imprumuturilor guvernului cipriot il reprezinta sprijinul masiv pe care bancile cipriote este posibil sa il solicite' in anii ce vor urma. In plus, finalul negocierilor cu creditorii internationali - UE, BCE si FMI -, ramane 'nesigur', se arata in comunicatul agentiei.
Din iunie 2012 Ciprul negociaza cu UE, BCE si FMI un program de ajutor pe patru ani in valoare de 17 miliarde de euro. Insa, inainte de a semna un acord oficial cu Ciprul, ministrii de finante din zona euro au nevoie de rezultatele unui audit derulat in randul bancilor cipriote, care va arata care sunt nevoile de capital ale acestui sector si care va fi publicat la sfarsitul lunii ianuarie.
Daca va primi un program de sprijin, Ciprul va deveni a cincea tara din cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenta financiara internationala, dupa Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania.
Principalele trei banci din Cipru (Bank of Cyprus, Hellenic Bank si Cyprus Popular Bank) sunt prezente si pe piata din Romania.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani