Top 10 actiuni BVB
Data publicarii: 11-01-2013 | Bursa
Cu randamente anuale cuprinse intre 43% si 315%, cele mai profitabile 10 actiuni listate la BVB intrec de departe randamentele de 5-7% oferite in 2012 de sistemul bancar pentru plasamentele in lei.
Casa de brokeraj Tradeville, lider in online trading, a realizat un clasament al actiunilor tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti in functie de randamentul anual, date care contrazic ipoteza "pastrarii banilor in banca in lipsa unor oportunitati investitionale la bursa locala”.
"Cu randamente anuale cuprinse intre 43% si 315%, cele mai profitabile 10 actiuni listate la BVB intrec de departe randamentele de 5-7% oferite in 2012 de sistemul bancar pentru plasamentele in lei. Acest grup de companii a reusit sa intreaca, in mod spectaculos, chiar si indicii bursieri locali, ale caror randamente s-au inscris in intervalul 2.61% - 31.19% - si aceasta in conditiile in care bursa din tara noastra s-a clasat, potrivit Reuters, pe locul 6 in topul performantei pietelor de frontiera in 2012, depasind clasa generala a burselor dezvoltate, emergente si de frontiera deopotriva”, sustine Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct Tradeville.
Artego Tg. Jiu (ARTE) +314.29%
Vedete indisputabile ale BVB in 2012 au fost actiunile celui mai mare producator de benzi transportoare din Europa de Sud-Est, Artego Tg. Jiu. Cu un randament anual de 314% (inclusiv dividendul), actiunile acestei companii au depasit cel mai apropiat competitor din topul randamentelor de aproape 4 ori. Desi Artego are o nisa de piata lucrativa, un echilibru bilantier bun (rata indatorarii de circa 42%) si o profitabilitate in crestere (+10.4 milioane RON intre octombrie 2011 si septembrie 2012, fata de o pierdere de 0.4 milioane RON in cele 12 luni anterioare acestei perioade), motivul real al acestei cresteri este, cel mai probabil, altul. Astfel, consideram ca o incercare de preluare (aparent ostila) din partea unui grup controlat de investitorul Catalin Chelu la concurenta cu un altul, inca necunoscut, reprezinta motivul pentru care actiunile ARTE au avut o crestere exploziva in 2012.
Bermas (BRM) +84.57%
Bermas s-a remarcat anul trecut prin depasirea indicatorilor stabiliti prin buget, cresterea lichiditatii si reducerea gradului de indatorare, concomitent insa cu reducerea indicatorilor de rentabilitate si a marjelor operationala si neta. De asemenea, compania se evidentiaza printr-o politica constanta de plata a dividendelor. In plus, emitentul a hotarat in 2012 initierea unui program de rascumparare a actiunilor proprii, in cuantum de 8% din capitalul social si in limita unui pret de 1.5 RON/actiune, pretul din piata fiind in prezent in apropierea acestui nivel. Pentru 2013 ne asteptam ca emitentul sa atinga tintele stabilite prin buget, in general acestea fiind conservatoare, si sa continue programul de investitii stabilit pana in 2014, in valoare de 1.3 milioane EUR. In masura in care anul curent va fi unul de redresare economica, titlurile BRM, care se regasesc in categoria titlurilor ciclice, vor avea un potential mai mare de crestere din perspectiva teoriei rotatiei sectoriale.
Erste Group Bank (EBS) +81.55%
Revenind pe profit dupa pierderea inregistrata in anul 2011, Erste Group Bank a continuat politica de consolidare a capitalurilor proprii si de reducere a costului net al riscului de credit, in ciuda diminuarii marginale a veniturilor operationale si mentinerii unei rate ridicate a creditelor neperformante. Conducerea bancii considera ca va fi reluata politica de oferire de dividende, iar analistii Reuters estimeaza pentru 2012 un dividend de 0.38 EUR/actiune. Urmatoarele rezultate financiare vor fi publicate pe 28 februarie 2013, cand se asteapta, pentru anul 2012, venituri operationale de 7.058 miliarde EUR si un profit net de 584.03 milioane EUR. Pentru anul 2013, consensul Reuters indica venituri operationale similare si un profit net de 904.95 milioane EUR, ultimul indicator situandu-se substantial peste estimarile pentru anul anterior.
SIF Muntenia (SIF4) +64.71%
Investitorii care au cumparat titluri SIF Muntenia la inceputul lui 2012 s-au bucurat nu numai de un trend ascendent aproape continuu al cotatiilor pe parcursul intregului an, ci si de un dividend extraordinar de 0.203 RON/actiune, multumita distribuirii catre actionari a rezervelor constituite din dividendele prescrise. Performanta buna a titlurilor a fost sustinuta de valorificarea participatiei la BCR, care a dus la o crestere de 125% a veniturilor, respectiv de 411% a profitului net pentru primele noua luni, fata de aceeasi perioada din 2011. Pentru 2013, portofoliul de active este alocat preponderent spre sectorul financiar, astfel incat SIF Muntenia poate beneficia de cresterile semnificative ale cotatiilor bancilor la inceputul acestui an. Politica atractiva de plata a dividendelor si oportunitatea legata de schimbarea conducerii sunt argumente in plus pentru o evolutie pozitiva a SIF4.
OMV Petrom (SNP) +56.60%
Actiunile OMV Petrom, cea mai mare companie romana listata la BVB, au avut anul trecut o evolutie pozitiva notabila, impreuna cu dividendul aducand un randament de peste 56%. In opinia noastra, doua motive au condus la aceasta evolutie: perspectivele deschise de descoperirile rezervelor foarte mari de hidrocarburi din Marea Neagra si implementarea strategiei conducerii de a schimba focalizarea afacerilor de la rafinare si marketing la explorare si productie (inclusiv prin productia de energie electrica atat pe baza arderii de gaze naturale, cat si din surse regenerabile). Combinand aceste atuuri cu venituri si profituri in crestere, un grad relativ redus de indatorare (circa 40%) si un indice de lichiditate aproape optim, continuarea succesului SNP este una foarte probabila. Nu in ultimul rand, analistii chestionati de Reuters vizeaza un pret tinta de 0.48 RON/actiune, ceea ce implica un potential de crestere de 8% fata de pretul de inchidere actual.
SIF Moldova (SIF2) +51.73%
Prin raportarea unor rezultate financiare mai bune comparativ cu anul anterior, SIF Moldova a iesit in evidenta prin indicatorii de rentabilitate si profitabilitate, ponderea mai ridicata a activelor lichide in portofoliu si a actiunilor listate in totalul activelor. Emitentul se remarca si printr-un management mai apropiat de standardele acceptate, justificandu-si astfel valoarea mai scazuta a discountului fata de VUAN. Pentru anul 2012 se prefigureaza ca toti indicatorii bugetati vor fi depasiti, facand posibila sustinerea politicii de dividend stabilite in 2011 prin oferirea unui randament al dividendului de minim 5%. In 2013, emitentul intentioneaza sa continue optimizarea portofoliului sub aspectul ponderii diferitelor categorii de active si al expunerilor sectoriale, precum si atingerea unor indicatori de performanta care sa reflecte un management strict al costurilor.
Aerostar Bacau (ARS) +51.26%
Aerostar Bacau, cel mai mare producator roman de aeronave, s-a bucurat de un an excelent multumita orientarii spre pietele externe. Compania a reusit sa atinga o pondere a exporturilor in cifra de afaceri de circa 80%, iar in iulie a castigat un contract important pentru reparatia de avioane. Rezultatul s-a resimtit imediat, cifra de afaceri crescand trimestrial cu peste 33% fata de perioadele similare din 2011, iar T3/2012 a adus un avans al profitului net de 162%. Pentru 2013, compania si-a bugetat o crestere a afacerilor de 27% si un profit brut de 19 milioane RON, tinte pe care consideram ca le va atinge gratie cererii crescute pentru produsele si serviciile sale si programului ambitios de investitii demarat anul trecut, oferind astfel argumente pentru continuarea trendului ascendent al cotatiilor. Nu in ultimul rand, Aerostar are o politica stabila de plata a dividendelor, distribuind in ultimii ani 72% din profit catre investitori.
SIF Transilvania (SIF3) +50.85%
SIF Transilvania a fost cea mai profitabila societate de investitii financiare anul trecut, beneficiind de pe urma vanzarilor de actiuni la Erste Group Bank si BRD - Groupe Societe Generale. In plus, investitorii au fost rasplatiti cu un randament exceptional al dividendului, rezultat in urma valorificarii participatiei la BCR in T4/2011. Pentru 2013, luand in calcul profitul raportat pentru primele noua luni si politica de distribuire a societatii din ultimii ani, estimam un dividend net de aproximativ 0.075 RON/actiune, reprezentand un randament de 10.27% la cel mai recent pret de inchidere. De asemenea, ne asteptam la o evolutie ascendenta a cotatiei SIF3 in anticiparea datei de inregistrare pentru dividend, titlurile fiind atractive si pe termen lung datorita discountului fata de VUAN.
Carbochim (CBC) +49.34%
Evolutia spectaculoasa a titlurilor producatorului de substante abrazive Carbochim nu a fost determinata de fundamente, vanzarile in scadere usoara si deteriorarea marjelor de profitabilitate indicand o incetinire a activitatii. In schimb, aprecierea cotatiilor a fost alimentata de speculatiile potrivit carora compania ar putea face obiectul unei oferte publice de preluare de catre Catalin Chelu, om de afaceri care controleaza Carbochim prin intermediul societatilor aflate in actionariat. Reticenta acestuia de a lansa oferta si litigiile cauzate de problema concertarii au condus, insa, la o volatilitate ridicata a actiunilor si au inceput sa afecteze negativ capacitatea companiei de a contracta credite pentru investitii. Prelungirea incertitudinilor din actionariat si cererea scazuta pentru abrazivi in sectorul industrial justifica un pronostic cel putin rezervat pentru titlurile CBC in acest an.
Banca Transilvania (TLV) +43.67%
Raportand cresteri ale veniturilor si profitului peste asteptarile analistilor chestionati de Reuters, Banca Transilvania s-a remarcat prin indicatorii de profitabilitate si rentabilitate, baza solida de depozite atrase raportata la creditele acordate, ponderea mai redusa in portofoliu a creditelor in valuta, precum si capitalizarea adecvata, in ciuda majorarii cheltuielilor nete cu provizioanele pentru risc de credit. Analistii Reuters estimeaza pentru finele anului 2012 venituri operationale de 1.601 miliarde RON si un profit net de 298.14 milioane RON, iar pentru 2013 1.765 miliarde RON, respectiv 340.29 milioane RON. Rezultatele preliminare pentru 2012 vor fi probabil raportate in perioada 28 ianuarie - 7 februarie 2013. Banca nu obisnuieste sa plateasca dividende, optand pentru majorarea capitalului social.
Tradeville, lider de piata in online trading, a fost prima companie din Romania care a dezvoltat o platforma de tranzactionare online, ceea ce a consacrat-o ca fiind singurul intermediar care, in ultimii zece ani, si-a mentinut pozitia de lider in clasamentul Sibex si locul in top zece al intermediarilor de retail de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Lider in aplicarea inovatiilor tehnologice pe piata de capital, Tradeville ofera aplicatii online simple pentru investitorii la inceput de drum, dar si aplicatii online si desktop avansate si customizabile pentru traderii activi. Clientii Tradeville au posibilitatea de a alege instrumentele care li se potrivesc: actiuni, obligatiuni, contracte futures, options sau CFDs pe marile piete internationale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice