Dobanda la credite in lei ar putea scadea in 2013
Data publicarii: 11-01-2013 | Finante-Banci
Majorarea dobanzilor la credite de nevoi personale sau ipotecare in lei a survenit pe fondul cresterii indicilor Robor cu aproape 2 procente fata de minimul atins in luna aprilie 2012.
Minimul atins de indicele Robor 3M, cel mai utilizat indice la calcularea dobanzilor variabile de catre bancheri, a fost de 4.23% la inceputul lunii aprilie, atunci cand Banca Nationala se afla in plin proces de scadere a dobanzii de politica monetara, iar inflatia se afla la minime istorice.
Incepand cu luna mai dobanzile au inceput sa creasca abrupt, datorita crizei politice interne, dar si a acutizarii crizei din zona euro. Pentru a calma cresterea cursului de schimb valutar, BNR a permis cresterea dobanzilor din piata monetara, miscare care a condus la dobanzi mai mari pentru creditele in lei.
Dobanzile mai mari la creditele in lei au facut ca cererea romanilor pentru aceste credite sa scada in favoarea celor in valuta, chiar daca pe final de an mai multe banci au anuntat ca nu vor mai acorda credite in valuta, iar majoritatea bancilor nu au mai acordat in ultimul an credite de consum in valuta.
Preferinta pentru credite in valuta, si in special pentru cele in euro, se bazeaza pe dobanzile mult mai mici la euro, mai ales ca in 2012 acestea au primit un sprijin din partea Euribor, care a coborat sub 0.2% in cazul indicelui Euribor 3M. Astfel, dobanda la creditele in euro a scazut cu peste 1 procent in 2012, in timp ce la lei a ramas neschimbata.
Aceasta situatie ar putea sa se schimbe in acest an, dobanda Euribor nu mai are unde sa coboare, astfel ca dobanda la creditele in euro mai poate sa scada doar daca bancile reduc marjele proprii, in timp ce la lei, indicele Robor se afla la un nivel ridicat, si ar trebui sa coboare pe masura ce inflatia scade, iar presiunile pe cursul de schimb vor disparea.
In ajutorul ieftinirii imprumuturilor in moneda nationala ar putea veni din nou Banca Nationala, prin noi taieri ale dobanzii de politica monetara, care acum se situeaza la 5.25%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii