Romania a urcat trei pozitii in clasamentul mondial al libertatii economice
Data publicarii: 10-01-2013 | Economie
Romania inregistreaza un scor al libertatii economiei de 65,1 puncte, cu 0,7 puncte mai bine decat anul trecut, ceea ce o plaseaza pe locul 59 (in crestere fata de locul 62 anul trecut) in clasamentul celor mai libere economii din lume, conform concluziilor unui raport dat publicitatii joi de Heritage Foundation, o reputata organizatie de analiza economica din Washington.
Conform Index of Economic Freedom pe 2013, Romania se claseaza pe locul 28 din cele 43 de state din regiunea Europei, iar scorul sau total este mai mare decat media globala.
Potrivit Heritage Foundation, scorul Romaniei s-a imbunatatit gratie progreselor realizate la capitolele cheltuieli guvernamentale si libertatea muncii.
'In pofida mediului politic dificil, Romania a adoptat masurile de reforma necesare care includ restrangerea cheltuielilor si reforma pietei muncii. Cu toate acestea, coruptia, exacerbata de un sistem juridic ineficient, submineaza fundamentele libertatii economice si perspectivele pentru o expansiune economica dinamica pe termen lung', se arata in raportul Heritage Foundation.
Romania se situeaza in fata unor state precum Bulgaria, locul 60, Franta, locul 62, Portugalia, locul 67, Turcia, locul 69, si Serbia, locul 94; dar este depasita de tari precum Polonia, locul 57, si Albania, locul 58.
Si in acest an, pentru al 19-lea an consecutiv, Hong Kong se situeaza pe prima pozitie, cu un scor de 89,3 puncte, in scadere cu 0,6 puncte fata de anul trecut. Urmeaza in ordine, Singapore, Australia, Noua Zeelanda, Elvetia, Canada, Chile, Mauritius, Danemarca si SUA.
Libertatea economica este evaluata in 10 domenii, punctajul fiind acordat pentru gradul de libertate a afacerilor, comertului, libertatea fiscala, libertatea fata de interventia guvernului, libertatea monetara, a investitiilor, financiara, a pietei muncii, pentru respectul drepturilor de proprietate, absenta coruptiei.
La coada clasamentului se situeaza Cuba, locul 176, si Coreea de Nord, locul 177, cu un scor de 1,5 puncte, in timp ce Afganistanul, Irakul, Liechtenstein, Somalia si Sudanul nu au primit un calificativ.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani