Cursul leu-euro in 2013: Euro ar putea depasi nivelul maxim din vara
Data publicarii: 07-01-2013 | Finante-Banci
Leul a fost anul trecut barometrul tensiunilor de pe scena politica, evolutia sa oglindind o deteriorare puternica a increderii externe in capacitatea tarii de a acorda prioritate respectarii obiectivelor economice asumate.
Pe parcursul anului 2012, in contextul unor schimbari politice majore, ce au culminat cu organizarea unui referendum pentru demiterea presedintelui, aspru criticate de voci cu influenta de pe scena internationala, leul a depasit pragul psihologic de 4,5 lei/euro.
Pe 3 august, dupa ce Curtea Constitutionala a amanat adoptarea unei decizii cu privire la validarea referendumului, moneda nationala a atins nivelul minim record de 4,6481 lei pentru un euro.
Pe fondul persistarii situatiei conflictuale dintre presedinte si alianta politica aflata la guvernare, a fost mentionat chiar un scenariu in care euro a fost cotat la 5 lei.
Insa Banca Nationala a aparat cu fermitate leul, chiar si dupa ce creditorii externi ai Romaniei i-au cerut sa limiteze interventiile directe in piata valutara, metoda preferata de BNR constand intr-un control strict al lichiditatii din piata, prin limitarea sumelor injectate bancilor comerciale in cadrul operatiunilor saptamanale tip repo.
In cele din urma, leul a incheiat anul in scadere cu 2,4% fata de moneda unica, de la o cotatie de 4.3219 lei/unitate pe 4 ianuarie, la 4.4287 lei/unitate in ultima zi a lunii decembrie. Moneda noastra a fost singura din Uniunea Europeana care s-a depreciat in raport cu euro.
Deprecierea leului a fost temperata in luna decembrie de ceea ce analistii au indicat a fi o imbunatatire a sentimentului investitorilor fata de tara noastra, dupa ce un nou guvern a fost format cu rapiditate in urma alegerilor parlamentare. Au contribuit, de asemenea, si intrarile in valuta de la romanii reveniti in tara in aceasta perioada.
Cursul in 2013 - intre 4,58 lei/euro si 4,75 lei/euro
In continuare, economistii estimeaza ca leul se va mentine pe aceeasi tendinta de depreciere, in contextul unui nivel ridicat al deficitului de cont curent si al unor investitii straine scazute.
Prognozele variaza intre 4,58 lei/unitate si 4,75 lei/unitate.
"Ne asteptam ca anul 2013 sa se inscrie in tendinta vizibila in ultimii ani si prognozam un curs de 4,75 lei/euro la finalul lunii decembrie.
Prognoza este bazata pe faptul ca deficitul de cont curent va fi in continuare relativ ridicat, iar investiile straine scazute", a spus Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, pentru Ziare.com.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii