UE are nevoie de noi reguli in sistemul supravegherii grupurilor financiare
Data publicarii: 23-10-2006Comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy, cea mai inalta autoritate de control a pietei financiare, a declarat ca nu se poate trece brusc la un sistem unic de supraveghere si a militat pentru o abordare evolutionista.
Statele membre mai mici se tem ca vor fi excluse de noul sistem si ca noua modalitate de supraveghere le va fi benefica statelor precum Marea Britanie, Franta sau Germania, in care isi au sediile multe dintre marile grupuri financiare internationale. Avertizarea lansata de Tumpel-Gugerell o urmeaza pe cea a guvernatorului Bancii Centrale suedeze, Stefan Ingves, de saptamana trecuta, care vorbea despre formarea unei instante de supraveghere financiara paneuropeana. De asemenea, unul dintre fondatori structurii financiare a UE, Alexandre Lamfalussy, a declarat, la inceputul acestei luni, ca sistemul reglementarilor bancare este prea fragmentat pentru a face fata unei situatii de criza.
"In functie de previziunile de anul viitor, planul elaborat de Lamfalussy ar putea avea nevoie de o baza legala consolidata, pentru a creste eficienta activitatilor de convergenta a sistemelor de supraveghere", a adaugat Gertrude Tumpel-Gugerell, care a completat ca "poate vom realiza ca nu este suficienta convergenta, insa, pentru moment, industria bancara are nevoie de reguli si de instrumente identice. Cadrul de reglementari pentru unificarea sistemelor de supraveghere este cunoscut drept Planul Lamfalussy.
Integrarea financiara nu poate fi obtinuta fara institutii puternice si fara vointa politica, a mai spus reprezentanta BCE, care a adaugat ca aceasta chestiune este "afecatata de interesele nationale". In Italia si in Polonia, preluarile straine ale unor banci nationale s-au lovit de o puternica opozitie politica. Statele membre UE si Parlamerntul European analizeaza propunerile Comisiei Europene, de a impiedica autoritatile de supraveghere nationale din a mai bloca fuziunile din sectorul financiar. "Trebuie sa adoptam un comportament de europeni", a declarat Tumpel-Gugerell.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business