Coface: sectorul agroalimentar, risc de insolventa semnificativ

Data publicarii: 20-12-2012 | Economie

Conform studiului realizat de Coface Romania, doar 31% din firmele din sectorul agro-alimentar au efectuat platile conform conditiilor stabilite cu partenerii de afaceri. Astfel, nivelul de risc consolidat la nivel sectorial este de 4,34 indicand un risc de insolventa semnificativ. 17,07% dintre aceste firme au fost incadrate in clasa de risc foarte crescut, iar 48,23% in clasa de risc peste nivelul mediu. Doar 30,73% dintre firmele analizate efectueaza platile conform conditiilor stabilite cu partenerii de afaceri.

Companiile care activeaza in agricultura prezinta o volatilitate ridicata a performantei financiare, puternic dependenta de conditiile meteorologice. Anul 2012 a prezentat provocari multiple pe fondul secetei deosebit de severe din acest an.

  •  aportul agriculturii la formarea PIB in primele noua luni ale anului curent a scazut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
  •  firmele care activeaza in agricultura au debutat in anul 2012 cu rezerve financiare precare, fiind astfel mai expuse riscurilor din anul curent. Astfel, in ciuda performantei comerciale foarte bune din anul 2011, profiturile nete consolidate au fost mediocre, rata acestora fiind de 4% din cifra de afaceri.
  •  nivelul de indatorare al firmelor din agricultura a crescut semnificativ in ultimii ani, ajungand la 70% la sfarsitul anului 2011. Marcat de gradul descrescator de capitalizare, structura capitalurilor acestor firme indica un potential limitat de finantare suplimentara in viitor. Astfel, performanta acestora va depinde strict de performanta operationala, si in masura in care aceasta nu se va realiza conform asteptarilor, de resurse suplimentare ale actionarilor;
  •  companiile mici si mijlocii din economiile avansate pot reprezenta cea mai afectata categorie in 2013. In contextul amintit anterior, lichiditatile companiilor care activeaza in acest sector vor fi sub presiune in functie de capacitatea acestora de a transmite mai departe distribuitorilor si cumparatorilor finali preturile in crestere. Companiile mici si mijlocii au o capacitate redusa in gestionarea volatilitatii costurilor in comparatie cu firmele internationale mari, care pot beneficia de contracte de acoperire a riscului de tip hedging si detin resurse suplimentare pentru imbunatatirea productivitatii.

 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: