TVA la incasare, un mister si pentru Fisc
Data publicarii: 20-12-2012 | Afaceri
Cu doua saptamani inainte de intrarea in vigoare a sistemului ce permite plata TVA dupa incasarea facturilor, 84% din salariatii Fiscului nu sunt in masura sa-i explice functionarea.
Aproape 85% din func-tionarii ANAF carora li s-a solicitat telefonic o informatie privind aplicarea sistemului TVA la incasare au evitat sa raspunda sau au furnizat informatii false, desi au beneficiat de traininguri de specialitate, potrivit unui sondaj realizat de o asociatie din domeniul fiscal.
Reprezentantii Asociatiei pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT) au contactat in noiembrie functionarii de la 216 administratii financiare, cu intrebarea: "Saptamana aceasta vom infiinta in Romania o sucursala a unei companii din Franta. Aceasta sucursala trebuie sa aplice sistemul de TVA la incasare?", la care raspunsul corect era "nu". Functionarii Fiscului nu au nici o scuza deoarece prevederile legale in privinta persoanelor care beneficiaza de aceasta facilitate sunt foarte clare. Nu este vorba de o finete legislativa. "Persoanele impozabile stabilite in Romania care fac parte dintr‑un grup fiscal unic (...), persoanele impozabile nestabilite in Romania care sunt inregistrate in scopuri de TVA (...) direct sau prin reprezentant fiscal, precum si persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar sunt stabilite in Romania prin sediu fix (...) nu aplica sistemul TVA la incasare", spun normele de aplicare a ordonantei de guvern prin care se introduce sistemul.
Cum s-au spalat pe maini functionarii Fiscului
Intrebati daca e cazul sau nu sa aplice sistemul, majoritatea celor intrebati de asa-zisii contribuabili fie au raspuns gresit, fie s-au spalat pe maini refuzand sa ofere informatii, fie au dat pur si simplu din umeri. Dintre cei chestionati, 122 de functionari nu au oferit nici un raspuns, 61 au raspuns gresit, opt au replicat "Cititi legea!", iar 25 au raspuns corect, acestia reprezentand doar 11% din totalul persoanelor intervievate, arata studiul. "Una dintre explicatiile plauzibile pentru aceste rezultate ar putea fi noutatea sistemului de aplicare a TVA la incasare, insa contribuabilii au avut obligatia de a depune declaratia de luare in evidenta siste-mului de TVA la incasare la 25 oc--tom--brie 2012, moment in care func--tio--narii publici trebuiau sa stie sa ofere indrumari privind apli--cabilitatea acestui sistem", se arata intr-un comunicat ARSIT.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani