FMI a supraevaluat riscul rezervelor valutare excesive
Data publicarii: 20-12-2012 | Finante-Banci
Fondul Monetar International a supraevaluat riscurile pe care acumularea de rezerve valutare de catre anumite tari (in frunte cu China) le ridica asupra stabilitatii financiare globale, arata un audit intern publicat miercuri, transmite AFP.
'FMI nu a furnizat argumente convingatoare prin care sa explice de ce aceste rezerve valutare excesive ar constitui o problema majora pentru sistemul monetar international', se arata in raportul Biroului Independent de Evaluare (IEO) din cadrul FMI.
In ultimii ani, mai multe tari emergente au acumulat vaste rezerve valutare, in principal pentru a-si forma o plasa de siguranta in caz de socuri. De exemplu China are cele mai mari rezerve valutare din lume, 3.290 miliarde de dolari la sfarsitul lunii septembrie. In repetate randuri, FMI a apreciat ca aceste rezerve pun in pericol echilibrul sistemului financiar deoarece constituirea de rezerve afecteaza investitiile.
'Concentrarea FMI pe acumularea de rezerve nu a fost de ajutor in sensul ca a pus accentul pe simptome mai degraba decat pe cauzele profunde ale problemelor', se mai arata in raportul IEO, al carui audit acopera perioada 2000-2011.
In replica, personalul FMI a respins rezultatele auditului subliniat ca raportul a inteles in mod gresit motivatia Fondului. 'Nu putem sa sprijinim concluzia din analiza realizata de IEO potrivit careia tarile ar trebui sa fie libere sa acumuleze rezerve ignorand orice posibile consecinte pentru alte state', sustine stafful FMI.
Referindu-se la justificarea care a stat in spatele analizei FMI, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a precizat ca 'motivatia a constat in realizarea de progrese in stabilirea nivelului adecvat de rezerve in scopuri preventive avand in vedere nevoia de a echilibra beneficiile cu faptul ca detinerea de rezerve excesive poate fi costisitoare atat pentru tara respectiva cat si pentru economia mondiala'.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii