FMI a supraevaluat riscul rezervelor valutare excesive
Data publicarii: 20-12-2012 | Finante-Banci
Fondul Monetar International a supraevaluat riscurile pe care acumularea de rezerve valutare de catre anumite tari (in frunte cu China) le ridica asupra stabilitatii financiare globale, arata un audit intern publicat miercuri, transmite AFP.
'FMI nu a furnizat argumente convingatoare prin care sa explice de ce aceste rezerve valutare excesive ar constitui o problema majora pentru sistemul monetar international', se arata in raportul Biroului Independent de Evaluare (IEO) din cadrul FMI.
In ultimii ani, mai multe tari emergente au acumulat vaste rezerve valutare, in principal pentru a-si forma o plasa de siguranta in caz de socuri. De exemplu China are cele mai mari rezerve valutare din lume, 3.290 miliarde de dolari la sfarsitul lunii septembrie. In repetate randuri, FMI a apreciat ca aceste rezerve pun in pericol echilibrul sistemului financiar deoarece constituirea de rezerve afecteaza investitiile.
'Concentrarea FMI pe acumularea de rezerve nu a fost de ajutor in sensul ca a pus accentul pe simptome mai degraba decat pe cauzele profunde ale problemelor', se mai arata in raportul IEO, al carui audit acopera perioada 2000-2011.
In replica, personalul FMI a respins rezultatele auditului subliniat ca raportul a inteles in mod gresit motivatia Fondului. 'Nu putem sa sprijinim concluzia din analiza realizata de IEO potrivit careia tarile ar trebui sa fie libere sa acumuleze rezerve ignorand orice posibile consecinte pentru alte state', sustine stafful FMI.
Referindu-se la justificarea care a stat in spatele analizei FMI, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a precizat ca 'motivatia a constat in realizarea de progrese in stabilirea nivelului adecvat de rezerve in scopuri preventive avand in vedere nevoia de a echilibra beneficiile cu faptul ca detinerea de rezerve excesive poate fi costisitoare atat pentru tara respectiva cat si pentru economia mondiala'.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman