Guvernul a dat unda verde pentru infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara
Data publicarii: 19-12-2012 | Finante-Banci
Guvernul a avizat, prin ordonanta de urgenta, infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, a declarat premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax. Ministerul Justitiei va reglementa in perioada imediata si ultimele detalii privind noua structura.
Proiectul ordonantei de urgenta privind infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost inclus pe agenda suplimentara a sedintei de marti a Guvernului, dupa ce in urma cu o saptamana a fost analizat in prima lectura.
"S-a aprobat si mai sunt unele detalii la Justitie", a spus Ponta, intrebat daca Guvernul a adoptat in sedinta de marti aceasta ordonanta.
Guvernul va comasa autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, iar atributiile CNVM, ale CSA si ale CSSPP vor fi preluate pana in martie de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Autoritatea de Supraveghere Financiara, denumita in continuare ASF, se infiinteaza ca autoritate administrativa autonoma, de specialitate, cu personalitate juridica, independenta, autofinantata. ASF va prelua toate atributiile si prerogativele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), potrivit proiectului unei ordonante de urgenta a Guvernului.
Motivele urgentei: criza si "disfunctionalitatile"
Guvernul motiveaza caracterul de urgenta al actului normativ invocand disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor.
"Luarea acestor masuri in regim de urgenta se impune in considerarea faptului ca exista riscul ca, in actuala conjunctura, in care se mentin tensiunile generate de criza economica, aceste disfunctionalitati sa submineze, prin contaminare, increderea populatiei in serviciile oferite de intregul sistem financiar si in modul in care se realizeaza supravegherea acestora, intrucat aspectele vizate constituie o situatie extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amanata", se spune in preambulul proiectului de ordonanta.
15 membri numiti de Parlament
ASF va fi condusa de un consiliu format din 15 membri, dintre care un presedinte si trei vicepresedinti. Membrii consiliului ASF vor fi numiti de Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere.
Numirile se vor adopta la propunerea comuna a Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital si Comisiei economice, industrie si servicii din Senat si, respectiv, a Comisiei buget, finante si banci si Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii