40 de ani de la admiterea Romaniei in Fondul Monetar International
Data publicarii: 17-12-2012 | Finante-Banci
Romania marcheaza, in 15 decembrie, 40 de ani de cand a aderat la Fondul Monetar International, primul acord cu institutia financiara internationala fiind aprobat in octombrie 1975.
In urma cu 40 de ani, Romania negocia, la Washington, pentru prima data, conditiile de aderare la Fondul Monetar International si BIRD, decizia acesteia fiind o miscare surpriza pentru tarile din blocul comunist CAER, de la acea vreme. Acordul a fost semnat de ministrul de finante Florea Dumitrescu, care ulterior devine guvernator al Bancii Nationale.
Cel mai important subiect al negocierilor era stabilirea cotei de capital de participare, marimea si forma de depunere.
Reglementarile FMI prevedeau ca fiecare tara care doreste sa devina membru trebuie sa depuna 90 la suta din cota la FMI, in aur fizic. Negocierile au fost dificile, pe fondul disputelor intre marile puteri economice privind rolul monetar al aurului, dar, in final, dupa semnarea oficiala a acordului de aderare, Banca Mondiala a propus Romaniei un credit de un miliard de dolari, insa nu s-a materializat niciun acord de imprumut, la acel moment.
Ulterior, dupa informarea partenerilor sai din CAER, cu privire la situatia nou generata de aderarea la institutia financiara internationala, Romania a beneficiat de credite de la FMI si Banca Mondiala in valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari.
Primul acord stand-by intre Romania si FMI a fost aprobat la 3 octombrie 1975 si a fost finalizat cu succes la 2 octombrie 1976. Romania a primit atunci 95 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere). Au urmat alte acorduri in 1977 si 1981.
Incepand cu anul 1991, asistenta financiara acordata de FMI s-a concretizat in aprobarea unui numar de noua aranjamente stand-by, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Primul acord incheiat cu FMI dupa 1990 pe care Romania a reusit sa il duca pana la capat cu Fondul Monetar International este cel intrat in vigoare in octombrie 2001 si incheiat in 2003.
La 4 mai 2009, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat solicitarea Romaniei privind incheierea unui aranjament stand-by pentru o perioada de doi ani, in valoare de 11,4 miliarde DST (aproximativ 12,9 miliarde euro sau 17,1 miliarde dolari SUA) si eliberarea primei transe in valoare de 4,37 miliarde DST (aproximativ 4,9 miliarde euro sau 6,6 miliarde dolari SUA). Din acest aranjament s-au tras 7 din cele 8 transe prevazute, insumand 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). In ceea ce priveste cea de-a 8-a transa, aceasta a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, ca fiind de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasa.
In sedinta din 25 martie 2011, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat incetarea mai devreme a acordului precedent si incheierea unui nou aranjament stand-by cu Romania, de tip preventiv, pentru o perioada de 24 luni, in suma de 3.090,6 milioane DST (aproximativ 3,5 miliarde euro), reprezentand 300% din cota Romaniei la FMI. Data intrarii in vigoare a acestui aranjament este 31 martie 2011. La 28 septembrie 2012, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a analizat rezultatele celei de-a sasea evaluari privind indeplinirea criteriilor de performanta asumate de Romania in cadrul ultimului aranjament, punand la dispozitia tarii noastre a saptea transa, in valoare de 430 milioane DST. Autoritatile romane au informat FMI ca nu intentioneaza sa efectueze nici aceasta tragere.
Cat priveste incheierea unui nou acord cu FMI, in luna noiembrie a acestui an, reprezentantii delegatiei comune a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale au aratat ca Romania va trebui sa-si indeplineasca angajamentele existente pentru a putea incheia un nou acord, avand in vedere ca, in cadrul actualului program, mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit.
Pe de alta parte, Romania trebuie sa ramburseze anul viitor catre Fondul Monetar International peste 4,2 milioane DST (1 DST - 5,5274 lei la cursul Bancii Nationale din 14 decembrie - n.r.), un varf de plata pentru urmatorii patru ani.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman