Problema deficitului de cont curent s-ar putea intensifica in anii urmatori
Data publicarii: 17-12-2012 | Finante-Banci
Deficitul de cont curent de 5-6 miliarde de euro anual, generat in special de un deficit comercial cronic de 7-8 miliarde de euro anual, este o problema a Romaniei care s-ar putea intensifica in anii urmatori, in conditiile in care finantarea externa va fi din ce in ce mai greu de obtinut si probabil mai scumpa, se arata in studiul 'Rata de schimb de echilibru si factorii sai - cazul Romaniei', coordonator Lucian Anghel, lansat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
'Reducerea PIB potential de la aproximativ 5% inainte de anul 2008 la circa 2% in prezent face aproape imposibila convergenta Romaniei la standardele zonei euro si deschide discutia despre gasirea rapida a unor noi motoare de crestere', se arata in studiu.
Potrivit acestuia, sporul natural negativ al populatiei, manifestat constant din anul 1992 pana in prezent si care va continua, capacitatea relativ redusa a sectorului bancar de a finanta economia reala in contextul noilor cerinte de capital Basel III si procesul de consolidare fiscala din sectorul public limiteaza contributia fortei de munca si respectiv a capitalului pentru sustinerea PIB potential in viitor.
'Astfel, stimularea productivitatii totale a factorilor poate deveni un element determinant in cresterea nivelului PIB potential si imbunatatirea calitativa a cresterii economice. Politicile publice in domeniu trebuie orientate in directia obiectivelor Strategiei Europa 2020 privind o crestere economica inteligenta, sustenabila si cu efecte benefice asupra unor categorii cat mai largi ale populatiei. Diverse estimari arata ca fondurile europene structurale au o capacitate mai buna de stimulare a productivitatii totale a factorilor decat investitiile publice din resurse nationale sau investitiile straine directe in sectoare non-tradable (comert retail, constructii). Orientarea excesiva a investitiilor straine directe in sectorul rezidential, in comertul retail sau in sectorul financiar inainte de anul 2008 a limitat dezvoltarea capacitatilor de productie in sectoare orientate spre export (industria prelucratoare, agricultura). Aceasta, la randul sau, a imprimat o anumita vulnerabilitate a Romaniei pe pietele financiare internationale printr-o capacitate redusa de a contrabalansa iesirile de capital speculativ (deleveraging-ul pe obligatiunile de stat in lei, de exemplu) prin intrari de valuta mai mari din exporturi (fluxuri comerciale)', mai spune studiul CNP.
Potrivit acestuia, procesul laborios de selectie a proiectelor eligibile pentru a primi finantare europeana poate orienta investitiile in domenii cu valoare adaugata mare, fondurile europene fiind astfel superioare din punct de vedere calitativ investitiilor straine directe in non-tradable.
'In acelasi timp, fondurile europene pot fi superioare si din punct de vedere cantitativ investitiilor straine directe si pot actiona anticiclic intr-o perioada in care investitorii privati se repozitioneaza si isi regandesc strategiile de risc la nivel global', mai informeaza documentul CNP.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii