DIICOT: 20 de persoane au fost retinute in dosarul fraudelor bancare
Data publicarii: 14-12-2012 | Finante-Banci
Procurorii DIICOT au emis ordonante de retinere pe numele a 20 de persoane in dosarul fraudelor bancare, printre acestea aflandu-se oamenii de afaceri Marius Locic si Ioan Crestin, trei directori de banci, doi notari si doi evaluatori.
In acelasi dosar, 21 de persoane au primit interdictia de a parasi tara sau localitatea.
Joi seara, Marius Locic a fost adus la audieri, el declarand la intrarea in sediul DIICOT ca este nevinovat si are o relatie foarte buna cu bancile iar implicarea lui in acest dosar este urmare a faptului ca a "deranjat anumite persoane".
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au efectuat joi 48 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalarea banilor.
Potrivit DIICOT, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, si anume, prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare pentru 35 de societati comerciale controlate de membrii grupului infractional organizat.
Activitatea infractionala a fost sprijinita de sapte invinuiti avand calitatea de directori generali/directori comerciali ai unitatilor bancare, prin coordonarea procedurii de selectie a firmelor, avizare pentru risc si de aprobare a creditelor, desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale, dar si de sase functionari ai unitatilor bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.
Membrii gruparii au beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la valori depasind valoarea reala, in vederea ipotecarii bunurilor cu ocazia incheierii contractelor de creditare.
Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de patru invinuite, avand calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile raportat la valoarea de piata si la valoarea inscrisa anterior in contracte de vanzare - cumparare incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele fiind utilizate de membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare.
Valoarea totala a prejudiciului cauzat este de aproximativ 85 milioane de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani