Ce asteptari au oamenii de business de la noul Guvern
Data publicarii: 14-12-2012 | Afaceri
Noul Guvern are in fata numeroase provocari economice, in conditiile in care criza din zona euro ameninta exporturile Romaniei, iar cresterea economica va fi una modesta. Ziare.com a intrebat cativa reprezentanti ai mediului de business despre cele mai importante masuri pe care noul executiv ar trebui sa le adopte, pentru a stimula economia.
Marian Dusan, presedinte Romanian Business Accelerator
As da exemple de trei masuri, toate generatoare de noi locuri de munca.
- - Atragerea investitorilor straini prin masuri fiscale stimulative, stabilitate legislativa si politica.
- - Investitii publice masive in lucrari publice cu valoare adaugata (autostrazi, drumuri, pasaje etc). Acestea sunt lucrari care produc efecte pe orizontala in economie. Aici este vitala imbunatatirea legii parteneratului-public privat.
- - Imbunatatirea gradului de absorbtie a fondurilor europene prin eliminarea incompetentiei si a birocratiei din insitutiile de management care se ocupa de acest domeniu.
Nicu Grigoras, broker la Intercapital
Masurile care trebuie luate sunt usor de enumerat, insa extrem de greu de implementat pentru ca niciodata nu exista suficienta vointa politica. Majoritatea extrem de larga rezultata in urma alegerilor parlamentare va avea o responsabilitate extrem de mare in accelerarea reformelor structurale in Romania.
Cand spun reforme ma refer in primul rand la reformarea sistemului fiscal, reformarea companiilor de stat si nu in ultimul rand reformarea pietelor financiare, astfel incat acestea sa garanteze stabilitatea financiara a Romaniei si sa creeze o alternativa viabila la creditarea bancara, creditare care in lipsa unei concurente se dovedeste ineficienta si insuficienta in creditarea economiei.
Cea mai importanta masura va fi insa stimularea investitiilor, in primul rand prin atragerea fondurilor europene si in al doilea rand prin accelerarea investitiilor statului in infrastructura.
Florian Libocor, economist-sef BRD
- Accelerarea atragerii fondurilor europene, atragerea investitorilor si recastigarea investitiilor, crearea de locuri de munca si apararea ferma a proprietatii. Forma de proprietate si dreptul de proprietate prin atributele sale de posesie, folosinta si dispozitie, sunt elemente fundamentale care diferentiaza clar natiunile si societatile care le formeaza.
- Pregatirea a trei documente cheie ca necesitate si strans corelate: Programul de guvernare, Strategia de dezvoltare pe termen mediu si lung si Strategia de eficientizare a comertului exterior (in cuprinsul careia, diversificarea pietelor si productiei de export, necesita o abordare atenta).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani