Ce asteptari au oamenii de business de la noul Guvern
Data publicarii: 14-12-2012 | Afaceri
Noul Guvern are in fata numeroase provocari economice, in conditiile in care criza din zona euro ameninta exporturile Romaniei, iar cresterea economica va fi una modesta. Ziare.com a intrebat cativa reprezentanti ai mediului de business despre cele mai importante masuri pe care noul executiv ar trebui sa le adopte, pentru a stimula economia.
Marian Dusan, presedinte Romanian Business Accelerator
As da exemple de trei masuri, toate generatoare de noi locuri de munca.
- - Atragerea investitorilor straini prin masuri fiscale stimulative, stabilitate legislativa si politica.
- - Investitii publice masive in lucrari publice cu valoare adaugata (autostrazi, drumuri, pasaje etc). Acestea sunt lucrari care produc efecte pe orizontala in economie. Aici este vitala imbunatatirea legii parteneratului-public privat.
- - Imbunatatirea gradului de absorbtie a fondurilor europene prin eliminarea incompetentiei si a birocratiei din insitutiile de management care se ocupa de acest domeniu.
Nicu Grigoras, broker la Intercapital
Masurile care trebuie luate sunt usor de enumerat, insa extrem de greu de implementat pentru ca niciodata nu exista suficienta vointa politica. Majoritatea extrem de larga rezultata in urma alegerilor parlamentare va avea o responsabilitate extrem de mare in accelerarea reformelor structurale in Romania.
Cand spun reforme ma refer in primul rand la reformarea sistemului fiscal, reformarea companiilor de stat si nu in ultimul rand reformarea pietelor financiare, astfel incat acestea sa garanteze stabilitatea financiara a Romaniei si sa creeze o alternativa viabila la creditarea bancara, creditare care in lipsa unei concurente se dovedeste ineficienta si insuficienta in creditarea economiei.
Cea mai importanta masura va fi insa stimularea investitiilor, in primul rand prin atragerea fondurilor europene si in al doilea rand prin accelerarea investitiilor statului in infrastructura.
Florian Libocor, economist-sef BRD
- Accelerarea atragerii fondurilor europene, atragerea investitorilor si recastigarea investitiilor, crearea de locuri de munca si apararea ferma a proprietatii. Forma de proprietate si dreptul de proprietate prin atributele sale de posesie, folosinta si dispozitie, sunt elemente fundamentale care diferentiaza clar natiunile si societatile care le formeaza.
- Pregatirea a trei documente cheie ca necesitate si strans corelate: Programul de guvernare, Strategia de dezvoltare pe termen mediu si lung si Strategia de eficientizare a comertului exterior (in cuprinsul careia, diversificarea pietelor si productiei de export, necesita o abordare atenta).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii