PE adopta pachetul bugetar pentru 2012 si 2013
Data publicarii: 13-12-2012 | International
Parlamentul European (PE) a dat unda verde miercuri, la Strasbourg, proiectului de buget al Uniunii Europene pentru 2013, cu conditia ca statele membre sa se angajeze sa garanteze plata arieratelor pe anul 2012.
Principalele componente ale pachetului bugetar adoptat oficial de PE sunt cele sase miliarde de euro pentru plata facturilor din 2012, prioritate pentru cresterea economica si locuri de munca in bugetul pe anul viitor si o strategie pentru evitarea deficitelor de plata in 2013.
"Girul de astazi este un semnal politic important al determinarii PE de a se asigura ca UE dispune de toate resursele necesare pentru punerea in aplicare a politicilor sale in mod corespunzator. Suma de 6 miliarde de euro pe care am aprobat-o pentru a acoperi partial platile pentru 2012, precum si angajamentele din bugetul pe 2013, va garanta investitiile in cresterea economica si crearea de locuri de munca, la fel ca si fondurile suplimentare pe care Consiliul le va furniza in 2013 acolo unde va fi nevoie", a declarat eurodeputatul Giovanni la Via, membru al grupului PPE, care a condus dezbaterile pe bugetul 2013 din Parlamentul European.
Pachetul aprobat oficial de Parlament include un buget pentru 2013 in valoare de 132,8 miliarde de euro in plati si de 150,9 miliarde in angajamente. Bugetul actual se ridica la 0,99% din venitul national brut (VNB) al UE in plati si 1,13% din VNB al UE in angajamente. Acesta este mai redus decat bugetul UE pe 2012, pentru care procentele sunt 1,05% si, respectiv, 1,15%.
Bugetul rectificativ pentru anul 2012 a fost adoptat cu 514 voturi pentru, 68 impotriva si 82 de abtineri. Bugetul pentru anul 2013 a fost votat cu 498 de voturi pentru, 162 impotriva si 12 abtineri.
Presedintele PE, Martin Schulz, presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, si presedintele Consiliului UE, Demetris Christofias, au semnat trei declaratii impreuna, cu promisiunea de a suplimenta bugetul in cursul anului 2013, intr-un timp cat mai scurt, daca acest lucru se dovedeste necesar pentru plata facturilor restante din 2012 sau pentru a acoperi diferenta dintre nivelul adoptat de plati si nevoile estimate. Chiar inainte de vot, comisarul european pentru buget si programare financiara, Janusz Lewandowski, si ministrul cipriot al afacerilor europene, Andreas Mavroyannis, au confirmat inca o data acest angajament.
In urma solicitarilor deputatilor europeni, sumele destinate competitivitatii sunt majorate, in total, cu 4,8% fata de nivelul angajamentelor din 2012, in special pentru programul-cadru 7 privind cercetarea (pana la 6,4%), pentru retelele transeuropene (o crestere de 6,3%) si pentru programul-cadru privind competitivitatea si inovarea (+9,6%). Bugetul afacerilor externe este, de asemenea, mai mare cu 1,9% in angajamente decat in 2012, dintre care cele mai multe sunt alocate pentru sprijinul teritoriilor palestiniene.
Statele membre UE au reusit sa cada de acord pentru plata a doar 6 miliarde de euro din cele 9 miliarde de euro necesare pentru facturile restante care trebuie sa fie achitate inainte de sfarsitul acestui an. Pentru a se asigura ca restul facturilor vor fi platite cat mai curand posibil, cele trei institutii promit sa adopte un buget rectificativ, cu scopul unic de a acoperi creantele suspendate in 2012 la inceputul anului 2013.
Ca si in bugetele de anul trecut, suma convenita pentru plati se incadreaza la limita in suma estimata a fi necesara de catre CE. Intrucat banii programati pentru 2013 nu vor fi, probabil, suficienti, cele trei institutii s-au angajat sa monitorizeze activ utilizarea fondurilor in timpul anului si, eventual, sa adopte, la propunerea CE, un buget rectificativ pentru a satisface deficitul anticipat.
Acordul pentru bugetul rectificativ pe 2012 face acum posibila mobilizarea in mod oficial a ajutorului financiar din cadrul Fondului european pentru ajustare la globalizare (FEAG) pentru someri din sapte tari, respectiv Romania, Spania, Finlanda, Danemarca, Italia, Suedia si Austria. Pana la stabilirea acordului de rectificare bugetara pentru 2012, aceste fonduri au fost blocate din cauza lipsei de bani.
Consiliul UE a aprobat oficial la 6 decembrie pachetul bugetar votat de Parlamentul European.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului