Deloitte: Romania va reintroduce antrepozitele fiscale de depozitare din 2013

Data publicarii: 13-12-2012 | Finante-Banci

Decizia a fost luata la doi ani dupa sesizarea formulata de Deloitte Romania catre Comisia Europeana

Romania urmeaza sa reintroduca antrepozitele fiscale de depozitare pentru produsele accizabile incepand cu 1 ianuarie 2013. Astazi pe site-ul oficial al Ministerului de Finante a fost publicat Proiectul de Ordonanta de Urgenta ce va aduce aceasta modificare.  

Pe 24 octombrie 2012, Comisia Europeana a somat in mod oficial Romania sa reintroduca antrepozitele fiscale de depozitare de produse energetice in termen de 2 luni. Acest demers (a doua etapa a procedurii de infringement) are la baza plangerea formulata de Deloitte catre Comisia Europeana in noiembrie 2010, potrivit careia eliminarea antrepozitelor fiscale de depozitare constituie o incalcare a legislatiei europene in domeniul accizelor.  

Produsele energetice (benzina, motorina) pot fi depozitate in asa-numitele antrepozite fiscale (de exemplu depozite de carburanti) si transportate fara accize de la un antrepozit la altul, cu conditia ca acestea sa fie situate in state membre UE. In Romania, insa, numai rafinariile pot in prezent sa obtina autorizatia de exploatare a unui antrepozit fiscal de depozitare a produselor energetice, cu exceptia antrepozitelor din aeroporturi.

"Eliminarea antrepozitelor fiscale de depozitare de produse energetice a adus mari pierderi companiilor din Romania, punandu-le intr-o pozitie defavorabila fata de jucatorii care actioneaza pe celelalte piete ale Comunitatii, avand in vedere ca produsele respective nu mai beneficiaza de regimul suspensiv de accize”, explica Mihai Petre, initiatorul acestui demers si Senior Manager Vama si Comert International in cadrul Deloitte Tax.  

Una dintre societatile grav afectate de aceasta masura a fost societatea ce opereaza terminalul petrolier al Romaniei - Oil Terminal. 

"Pierderea autorizatiei de antrepozit fiscal a pus societatea Oil Terminal intr-o pozitie destul de dificila fata de client”, spune Gabriel Daraban, Director Comercial Oil Terminal. "In acesti doi ani, am pierdut volume, clienti importanti in comercializarea carburantilor si, nu in ultimul rand, am avut intarzieri masive la exporturile pe cale maritima.  Din aceste motive, nu poate decat sa ne bucure initiativa echipei Deloitte si speram ca incepand cu 1 ianuarie 2013 ne vom relua activitatea in conditii normale de operare”.   

O conditie a aderarii la Comunitatea Europeana este ca legislatia in domeniul produselor accizabile sa fie aliniata la directivele europene, in toate statele membre. Orice abatere de la aceste norme poate conduce la grave distorsiuni ale pietei, motiv pentru care este foarte important sa fie strict monitorizate.  

"Se pare ca demersul nostru in vederea reintroducerii antrepozitelor fiscale de depozitare va da roade, fapt ce nu poate decat sa ne bucure”, adauga Mihai Petre. 

El reaminteste ca orice abatere fata de normele impuse de legislatia europeana poate fi adusa la cunostinta Comisiei si, cu o buna sustinere a argumentelor prezentate, va avea intotdeauna sorti de izbanda.

"Comisia Europeana are grija ca fiecare stat membru sa respecte legislatia europeana. Tine de fiecare dintre noi sa sesizeze orice abatere pentru o buna functionare a intregii Uniuni Europene”, incheie Mihai Petre.

Comunicat de presa

Ultimele stiri pe BankNews.ro: