Fratia bancherilor care decide soarta lumii

Data publicarii: 13-12-2012 | Finante-Banci

Cele mai importante decizii privind soarta economiei mondiale se iau intr-un cerc restrans de bancheri care se intalnesc o data la doua luni, la Basel, pentru a coordona politicile monetare ale celor mai mari banci centrale ale lumii.

In mod remarcabil, cei mai importanti membri ai acestui conclav, in frunte cu presedintii Fed, Ben Bernanke, si BCE, Mario Draghi, provin de la Massachusetts Institute of Technology. Solutiile lor, scrie Wall Street Journal, sunt un experiment ale carui rezultate nu le cunosc nici macar autorii lui.

Cel mai important ziar de specialitate, The Wall Street Journal, este numit adesea "Biblia lumii financiare". Era mai mult decat adecvat, asadar, ca WSJ sa patrunda in "Santa Sfintelor" sistemului financiar mondial, Banca Reglementelor Internationale (BIS), cu sediul la Basel, in Elvetia. Aici, din doua in doua luni, 18 sefi de banci centrale se intalnesc, intr-o duminica, la etajul al 18-lea al cladirii BIS, pentru o cina prelungita, intr-o sala decorata de firma Herzog&De Meuron, aceeasi care a proiectat "Cuibul de pasare", bazinul olimpic al Jocurilor de la Beijing. Peretii albi sunt decorati cu orhidee albe, iar tavanul este negru. Participantii au locuri prestabilite la o masa rotunda, dar toti au vedere panoramica asupra lumii care se intinde la picioarele lor. In total, tarile pe care le reprezinta produc 51.000 miliarde de dolari anual, trei sferturi din productia economica globala. 

Printre ei se afla presedintele si guvernatorul Federal Reserve, Ben Bernanke, si Jeremy Stein, guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, sau sefii bancilor centrale din Japonia, China ori Brazilia. La cina nu este admis personal auxiliar, nu se fac inregistrari, nu se iau notite si nu se alcatuiesc minute, iar dupa aceea nu se difuzeaza comunicate de presa. Ce se decide in intervalul celor trei ore ramane acolo. A doua zi, grupul celor 18 - cunoscuti sub numele mai degraba anost de Comitetul Economic Consultativ - participa la o reuniune extinsa impreuna cu sefii altor banci centrale, care se desfasoara la un etaj inferior. La aceste reuniuni participa de multe ori Stanley Fischer, fost profesor de economie la Massachusetts Institute of Technology si guvernator al Bancii Nationale a Israelului.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: