Raport OIM: Femeile, mai afectate de somaj decat barbatii
Data publicarii: 12-12-2012 | HR/Cariere
Femeile sunt mai afectate de somaj decat barbatii, arata raportul pe 2012 privind tendintele mondiale in angajarea femeilor facut public, marti, la Geneva de Organizatia Internationala a Muncii (OIM), preluat de AFP, citat de Agerpres.
Potrivit acestui raport, realizat in cooperare cu ONU Women (entitatea ONU pentru egalitatea de gen si sustinerea femeilor), intre 2002 si 2007 rata somajului pe plan mondial in randul femeilor era de 5,8%, comparativ cu 5,3% pentru barbati.
Criza survenita ulterior a crescut acest decalaj de la 0,5% la 0,7%, ceea ce s-a tradus prin distrugerea a 13 milioane de locuri de munca ocupate de femei, subliniaza documentul.
In plus, autorii acestuia avertizeaza ca nu exista nicio perspectiva de ameliorare in urmatorii ani.
Per total, dupa criza din 2009, in lume s-au pierdut 29 de milioane de locuri de munca ocupate atat de barbati cat si de femei, iar in 2013 s-ar mai putea pierde inca 2,5 milioane.
"In pofida contributiei pe care o au la economie si la productivitatea acesteia la scara mondiala, femeile se confrunta cu numeroase obstacole care le impiedica sa-si realizeze pe deplin potentialul economic", a declarat fosta presedinta din Chile Michelle Bachelet, directoarea ONU Women.
In tarile in curs de dezvoltare, femeile au fost afectate de somaj in special in sectorul comertului, mai arata raportul. Si in economiile avansate, cota de angajare a femeilor in industrie s-a redus la jumatate, iar 85% dintre femeile care au plecat din industrie s-au reorientat catre servicii, cu precadere invatamant si sanatate.
In anul in curs, potrivit raportului, o treime dintre femei lucreaza in agricultura, aproape jumatate in servicii si 16% in industrie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman