Cum sa folosesti cardul de credit eficient
Data publicarii: 11-12-2012 | Finante-Banci
Contestat de multi pentru costurile pe care le implica, cardul de credit este un produs bancar flexibil si eficient, al carui numar de utilizatori este in continua crestere.
Perioada de gratie cu dobanda 0, plati in rate fixe fara dobanda sau dobanzi preferentiale, bonusuri la cumparaturi, diferite tipuri de asigurari, programe de loialitate-sunt doar cateva dintre beneficiile pe care le aduce cardul de credit.
Cardurile de credit sunt prevazute cu o perioada de gratie de pana la 56 de zile, interval in care posesorii acestora pot utiliza banii imprumutati fara sa plateasca dobanda, daca achita in totalitate suma utilizata pana la sfarsitul perioadei de gratie.
Asadar, folosit responsabil, cardul de credit poate aduce multe beneficii, in timp ce in sens contrar poate duce la "faliment”. Dobanda practicata de banci pentru cardul de credit este considerabil mai mare decat in cazul creditelor de nevoi personale, aceasta depasind in unele cazuri 30% pe an!!
Portalul de servicii financiare www.eFin.ro iti prezinta 6 sfaturi ce ar trebui avute in vedere pentru a transforma cardul de credit intr-un instrument util si eficient:
- Daca ai luat un imprumut de pe cardul de credit, achita lunar mai mult decat suma minima admisa de institutia de credit, care de regula acopera doar nivelul dobanzii. In acest fel, vei putea rambursa mai ieftin si intr-un timp mult mai scurt creditul.
- Ramburseaza la timp suma minima de plata intrucat, in caz contrar, banca iti poate percepe o taxa de rambursare intarziata si dobanda de penalizare, iar cardul va fi blocat.
- Nu extrage bani de la bancomat! Comisioanele percepute de banci pentru astfel de operatiuni nu sunt de neglijat. De exemplu, Banca Comerciala Carpatica (Visa Smart) percepe un comision de 1%, minim 5 lei pentru retragerile de ATM-urile proprii, Intesa Sanpaolo Bank (MasterCARD Standard) 1%+4 lei, BCR ( Powercard BCR Standard) 2%, minim 4,5 lei etc.
- Intereseaza-te de facilitatile care vin la pachet cu cardul de credit. Cele mai multe carduri de credit au o multime de asigurari, printre care se numara cea de viata, deces, cele pentru calatorii in strainatate, pentru inchirieri auto etc.
- Profita de reducerile pe care le ofera magazinele partenere ale bancii de la care ai obtinut cardul de credit!
- Plateste direct cu cardul si acumuleaza punctele bonus oferite de banca pentru utilizarea cardului de credit pentru cumparaturi la comercianti! Spre exemplu, Banca Romaneasca acorda un bonus de 3% pentru cumparaturi de minimum 200 lei la urmatoarele categorii de comercianti: supermarketuri, benzinarii, magazine de echipamente electronice, electrocasnice (inclusiv operatori de telefonie mobila si magazine care comercializeaza echipamente de telecomunicatii), precum si agentii de turism.
Asadar, daca ai obtinut un card de credit, foloseste-l cat mai des la plati, dar fara sa te indatorezi mai mult decat poti rambursa lunar din salariu! Si evita sa scoti bani de la ATM de pe cardul de credit, pentru a plati in numerar cumparaturile de la magazin.
Despre Efin.ro
Lansat in 2009, portalul financiar www.efin.ro , lider pe piata serviciilor financiare online din Romania, promoveaza produsele si serviciile oferite de institutiile financiare pentru toate categoriile de beneficiari: persoane fizice, IMM-uri, companii. Efin.ro ofera instrumente financiare precum Credit Scoring pentru persoane fizice, RisCo - verificare firme pentru companii, precum si posibilitatea de monitorizare a portofoliului de clienti din punct de vedere al bonitatii financiare, privind comportamentul la plata si juridic.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani