Bancile nu vad o revenire in 2013. Noi restrictii de creditare
Data publicarii: 11-12-2012 | Finante-Banci
Bancile se asteapa la o noua inasprire a conditiilor de creditare in ultima parte a anului, potrivit unui sondaj BNR. Expertii bancari sustin totusi ca aceasta idee a aparut si se mentine inca de la inceputul crizei. Mai mult, reprezentatii din mediul bancar nu se asteapta la o revigorare a sistemului in prima parte a lui 2013.
Economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, este de parere ca in randul bancilor exista un sentiment negativ constant, inca de la inceputul crizei, cand vine vorba de restrictiile BNR.
"De cand a inceput criza, a devenit firesc ca bancile sa se astepte la restrictii din partea BNR. Este o perceptie a institutiilor financiare generata de constrangerile la nivelul reglementarilor bancii centrale. Acum, din cate stiu, s-a postat pe site-ul BNR in dezbatere o norma privind creditarea in valuta a persoanelor juridice. Mai exact, daca o companie nu realizeaza venit in valuta in care vrea sa contracteze creditul, fie face imprumut in lei, fie se confrunta cu o serie mai dura de restrictii, daca vrea neaparat in moneda straina. Acum, din punctul de vedere al cresterii numarului de restantieri, bancile iau masuri pentru a preveni acest aspect inca de la inceputul crizei. Noi preferam oricand sa solutionam cu clientul problema unor restante” a precizat, pentru PUTEREA, Ionut Dumitru.
Activitatea bancara, in declin
Totodata, potrivit Catalinei Molnar, economist-sef al UniCredit Tiriac Bank, prespectivele pentru urmatoarea perioada nu sunt foarte imbucuratoare, aceasta considerand ca nu exista sanse de revigorare a sistemului bancar in prima parte a lui 2013. "Avand in vedere sondajul BNR, in care se arata o scadere atat a ofertei, cat si a cererii pe componentele care au reprezentat singurii factori de crestere a creditarii in 2012 (companii si imobiliare), pentru perioada urmatoare, perspectivele nu arata deloc imbucuratoare. Intarirea conditiilor monetare (dobanzi la lei mai ridicate pe piata monetara) ar putea conduce la deteriorarea cererii pentru creditele in lei, costul acestora majorandu-se fata de prima parte a anului. Performanta economica mai slaba in a doua parte a anului 2012, deteriorarea sentimentului consumatorilor, deprecierea leului sunt de asteptat sa isi puna amprenta asupra evolutiei viitoare a creditelor restante/neperformante (asteptandu-se sa isi mentina trendul ascendent). In prima parte a anului 2013 nu ne asteptam la o revigorare a activitatii economice si, ca atare, activitatea de creditare ar putea avea de suferit”, ne-a declarat economistul-sef UniCredit Tiriac.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani