Unde se va duce cursul leului dupa alegerile din 9 decembrie
Data publicarii: 10-12-2012 | Finante-Banci
Daca tensiunile politice nu se vor aplana imediat dupa alegerile parlamentare, leul s-ar putea deprecia pana la un nou nivel-record, iar Banca Nationala va fi nevoita din nou sa intervina activ in piata pentru a-l proteja de speculatii.
Foarte multi romani se intreaba cum va evolua cursul de schimb dupa rezultatul alegerilor de ieri, avand in vedere experienta neplacuta de asta-vara, cand leul s-a prabusit din cauza tensiunilor politice.
O analiza a casei de brokeraj X-Trade Brokers arata ca pietele valutare din Europa Centrala si de Est sunt, de obicei, preocupate de "scorul democratiei" tarii dupa alegeri si mai putin de detaliile specifice ale programelor electorale. Acest lucru explica volatilitatea ridicata a leului in perioada verii acestui an, dupa suspendarea presedintelui. "Incertitudinea cu privire la componenta viitorului guvern, ca urmare a tensiunilor existente intre presedinte si USL, vor determina presiuni nefavorabile evolutiei leului", explica Claudiu Cazacu, analist-sef al casei de brokeraj.
El a dat exemplul Poloniei, unde alegerile nu au influentat pietele pentru ca nu a existat o schimbare perceptibila semnificativa in scorul democratiei, dar si al Ungariei, unde cursul de schimb a fluctuat puternic atunci cand actiunile guvernului ungar au avut un ecou negativ in Vest.
BNR va proteja leul
Analiza X-Trade Brokers arata ca, pe fondul informatiilor macroeconomice recente si a factorilor de risc estimati, locali si globali, inclusiv cei care deriva din cel mai probabil scenariu politic post-alegeri, este posibil ca leul sa se deprecieze in raport cu euro pe termen mediu. "Totusi, aceasta tendinta ar putea fi contracarata de Banca Nationala, cu o interventie semnificativa mai probabila in apropierea nivelului record atins anterior, de 4,65 lei/euro", spune Claudiu Cazacu.
Economistii bancilor comerciale, reuniti in Asociatia Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR), au realizat o prognoza din care reiese un minim de 4,50 si un maxim de 4,70 lei/euro in decembrie 2012, media majoritara estimand un curs de 4,55 lei/euro.
Fara exceptie, toti analistii sunt convinsi ca, daca vor exista tensiuni politice atat de intense dupa alegeri incat cursul sa se deprecieze masiv, Banca Nationala nu va permite depasirea pragului de 5 lei/euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani