Unde se va duce cursul leului dupa alegerile din 9 decembrie
Data publicarii: 10-12-2012 | Finante-Banci
Daca tensiunile politice nu se vor aplana imediat dupa alegerile parlamentare, leul s-ar putea deprecia pana la un nou nivel-record, iar Banca Nationala va fi nevoita din nou sa intervina activ in piata pentru a-l proteja de speculatii.
Foarte multi romani se intreaba cum va evolua cursul de schimb dupa rezultatul alegerilor de ieri, avand in vedere experienta neplacuta de asta-vara, cand leul s-a prabusit din cauza tensiunilor politice.
O analiza a casei de brokeraj X-Trade Brokers arata ca pietele valutare din Europa Centrala si de Est sunt, de obicei, preocupate de "scorul democratiei" tarii dupa alegeri si mai putin de detaliile specifice ale programelor electorale. Acest lucru explica volatilitatea ridicata a leului in perioada verii acestui an, dupa suspendarea presedintelui. "Incertitudinea cu privire la componenta viitorului guvern, ca urmare a tensiunilor existente intre presedinte si USL, vor determina presiuni nefavorabile evolutiei leului", explica Claudiu Cazacu, analist-sef al casei de brokeraj.
El a dat exemplul Poloniei, unde alegerile nu au influentat pietele pentru ca nu a existat o schimbare perceptibila semnificativa in scorul democratiei, dar si al Ungariei, unde cursul de schimb a fluctuat puternic atunci cand actiunile guvernului ungar au avut un ecou negativ in Vest.
BNR va proteja leul
Analiza X-Trade Brokers arata ca, pe fondul informatiilor macroeconomice recente si a factorilor de risc estimati, locali si globali, inclusiv cei care deriva din cel mai probabil scenariu politic post-alegeri, este posibil ca leul sa se deprecieze in raport cu euro pe termen mediu. "Totusi, aceasta tendinta ar putea fi contracarata de Banca Nationala, cu o interventie semnificativa mai probabila in apropierea nivelului record atins anterior, de 4,65 lei/euro", spune Claudiu Cazacu.
Economistii bancilor comerciale, reuniti in Asociatia Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR), au realizat o prognoza din care reiese un minim de 4,50 si un maxim de 4,70 lei/euro in decembrie 2012, media majoritara estimand un curs de 4,55 lei/euro.
Fara exceptie, toti analistii sunt convinsi ca, daca vor exista tensiuni politice atat de intense dupa alegeri incat cursul sa se deprecieze masiv, Banca Nationala nu va permite depasirea pragului de 5 lei/euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă