Situatia economica dificila pune presiune pe piata muncii
Data publicarii: 10-12-2012 | HR/Cariere
Conform majoritatii indicatorilor economici, situatia economica din Romania s-a imbunatatit usor in 2012 fata de anul precedent. Din pacate, aceasta crestere economica este foarte redusa (PIB-ul Romaniei va avea probabil un avans sub 1%) si nu se va face simtita in mod real pentru majoritatea romanilor.
Cei mai multi indicatori economici publicati de Institutul National de Statistica arata cresteri ale afacerilor, vanzarilor, etc. de 2-5%. Anul 2012 a fost pentru multe companii din Romania un an mai bun decat 2011, insa din cauza contextului nefavorabil si a neincrederii celor mai multi dintre manageri aceasta crestere nu s-a transmis si catre angajati.
Conform datelor transmise redactiei ProfitInfo.ro de catre eJobs.ro, numarul total de locuri de munca publicate in 2011 a fost de 187 mii, in timp ce pana in 22 noiembrie 2012 fusesera publicate 157 mii locuri de munca. Compania estimeaza ca dupa ce se va centraliza complet anul 2012, diferenta fata de anul precedent nu va fi statistic semnificativa.
In medie 700 - 1.500 aplicatii pentru o singura pozitie
Media de aplicatii pentru o singura pozitie poate varia mult in functie de profilul postului oferit, zona geografica si firma, insa plaja de variatie este oricum foarte mare. Va imaginati cum este sa pui un anunt de angajare si sa primeste aproximativ 1000 de aplicatii? Cati angajatori au capacitatea si timpul sa trieze 1000 de CV-uri? Situatia arata clar ca in Romania este in prezent un surplus de forta de munca pe care companiile private nu il pot absorbi. Aspectul negativ este ca acest "surplus” sunt de fapt oameni, in principal tineri sau persoane fara pregatire superioara, care nu reusesc sa isi castige banii necesari traiului zilnic. Impactul economic al acestei situatii este un sentiment general negativ in randul populatiei care se traduce printr-un consum mai redus. Cati dintre noi nu avem rude/prieteni care nu au de lucru? Cati nu stam cu teama zilei de maine si economisim bani in loc sa cumparam produse?
Pe de alta parte, un somaj mai ridicat este benefic pentru companii. Productivitatea pe angajat creste, iar salariul este mai mic. Aspectul pozitiv este ca, in timp, acest lucru va creste profitabilitatea companiilor, care in viitor vor deveni mai sigure si vor investi mai mult. Procesul poate dura, insa, ani.
Top 3 domenii din noiembrie
Conform eJobs, domeniile cu cel mai mare numar de anunturi au fost in noiembrie
- Sales/Vanzari/Comert cu 11.500 posturi
- Customer/Client Service cu 6.000 posturi
- IT(software+hardware) cu 5.700 posturi.
Practic, primele doua pozitii din clasament sunt job-uri din sfera relatie directe firma-client. Din punctul nostru de vedere, criza a dus la o lupta acerba pentru clientii existenti: pentru ca cererea a scazut, serviciile de vanzari directe au devenit principalul motor de promovare al companiilor. De asemenea, grija pentru clientii deja existenti a fost mai mare. Acest lucru este evident din faptul ca cele mai multe locuri de munca sunt oferite. Pe termen lung consideram ca acest lucru este benefic pentru economie, pentru ca beneficiarul de servicii si/sau produse va primi o grija si o atentie mai mare, iar, in final, un produs mai bun. Din pacate, aceia care nu au certitudinea zilei de maine nu prea pot aprecia in acest moment grija companiilor pentru consumatori. Totusi, odata ce se va implementa un anumit standard calitativ, va fi mult mai greu de revenit la o calitate inferioara a serviciilor oferite.
Pe termen lung, cresterea economica nu este niciodata lineara. Perioadele de criza sunt in general etape de ajustare, de retehnologizare si eficientizare a activitatii. Acest lucru este in opinia noastra demonstrat de faptul ca piata IT din Romania (si nu numai) mentine inca un ritm de dezvoltare puternic, fiind printre putinele sectoare economice unde cererea de angajati ramane foarte ridicata. Consideram ca la scara mondiala (si in Romania) ponderea sectorului IT in total activitate economica va continua sa creasca. Vrem sau nu, economia se indreapta catre o eficientizare mai mare, iar solutiile software care se dezvolta si se vor dezvolta sunt, in opinia noastra, principalul motor al economiei de maine.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani