Consiliul UE a aprobat bugetul pentru anul 2013
Data publicarii: 07-12-2012 | Finante-Banci
Cele 27 de state ale Uniunii Europene au dat joi unda verde propunerii de buget pentru anul 2013, la fel ca si platilor ramase in asteptare in cazul unor programe precum Erasmus, urmand ca Parlamentul European sa se pronunte prin vot in data de 12 decembrie, relateaza agentia EFE.
Proiectul de buget al UE a fost semnat de ministrii de interne europeni, reuniti joi in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI). Legislatia UE prevede posibilitatea mandatarii ministrilor responsabili pentru alte domenii de a semna, in numele tarii membre, astfel de documente. In urma cu doua zile s-au inregistrat progrese in negocierile cu Parlamentul European si s-a ajuns la un acord 'politic' asupra textului cu Comisia pentru bugete a PE. Eurodeputatii din aceasta comisie au declarat ca si-au dat acordul pentru a evita ca acest an sa se incheie fara un buget pentru anul viitor si programe precum Erasmus sa ramana neacoperite financiar.
In negocierile de saptamana trecuta, purtate la nivel de ambasadori, Austria, Marea Britanie, Danemarca, Suedia si Olanda au respins proiectul propus, in care se prevedeau plati in valoare de 137,8 de miliarde de euro si angajamente (suma maxima de plati viitoare pe care si le poate asuma UE) in valoare de 151 de miliarde de euro. Acordul final prevede plati in valoare de 132,8 miliarde de euro si angajamente de 150,9 miliarde de euro.
Principalul subiect asupra caruia au existat divergente in negocierile cu Parlamentul European a fost bugetul rectificativ pentru anul 2012 pentru a achita facturile neplatite in contul unor programe europene, cum ar fi programul de burse europene Erasmus, din cauza lipsei de lichiditati. Parlamentul European nu a dorit sa se pronunte asupra bugetului pe anul viitor fara sa se rezolve problema platilor ramase in suspensie si fara o promisiune din partea celor 27 de state membre UE ca nu vor repeta si anul viitor aceeasi greseala.
Cat despre bugetul rectificativ pe anul curent, Comisia Europeana a cerut initial 9 miliarde de euro pentru a plati facturile restante, dar in urma negocierilor aceasta suma a coborat la 6 miliarde de euro, desi PE a cerut inca 2,9 miliarde de euro si mentinerea nivelului platilor pentru anul 2013.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani