TVA aferenta demolarii de cladiri vechi poate fi recuperata

Data publicarii: Astazi, 05-12-2012 | Imobiliare

O companie romaneasca a castigat la Curtea Europeana de Justitie procesul cu ANAF

Cazul a ajuns la Curtea Europeana de Justitie dupa ce o companie din Romania a contestat ajustarea TVA impusa de autoritatile fiscale romane. In 2007, respectiva companie a achizitionat un teren impreuna cu constructiile edificate pe acesta. In acelasi timp, i s-a transferat si o autorizatie de demolare aferenta acestor constructii. In baza acestei autorizatii, compania a decis demolarea unei cladiri cu scopul de a dezvolta un complex rezidential. ANAF a impus companiei ajustarea TVA aferenta constructiilor demolate - TVA dedusa la momentul achizitiei.

In Romania, o companie care plateste TVA la achizitia de cladiri este obligata, conform regulilor de TVA, sa ramburseze integral sau partial TVA aferenta daca le demoleaza. Aceasta regula se aplica indiferent daca scopul cumparatorului este de a dezvolta un proiect imobiliar pe respectivul teren sau de a reconstrui ori moderniza cladirea demolata.

In urma judecarii cazului, Curtea Europeana de Justitie a decis ca TVA dedusa la achizitia unei constructii nu se ajusteaza daca aceasta constructie este demolata in vederea realizarii unui complex rezidential.

Curtea mentioneaza ca achizitionarea bunurilor imobile si distrugerea lor ulterioara in vederea realizarii unor constructii mai moderne pot fi considerate ca fiind o serie de operatiuni economice legate intre ele avand ca obiect realizarea de operatiuni taxabile. In aceste conditii, compania are dreptul de a deduce TVA aferenta achizitionarii constructiilor. 

Mai mult, Curtea precizeaza ca demolarea constructiilor in discutie pentru care s-a dedus TVA la achizitie nu determina o obligatie de regularizare a deducerii initiale a TVA aferenta. 

In Romania, multe companii din domeniul imobiliar au fost obligate sa ajusteze (ramburseze) TVA catre bugetul de stat pentru cladirile vechi achizitionate cu TVA si demolate ulterior, chiar daca scopul a fost dezvoltarea unor proiecte imobiliare. 

Pieter Wessel, Partener Deloitte Tax, subliniaza: "Inca o data ni se confirma clar de catre Curtea Europeana de Justitie ca atat legislatia privind regimul TVA din Romania, cat si punerea in practica a acesteia de catre autoritatile fiscale incalca grav normele europene si implicit drepturile contribuabililor. In mod clar, achizitia cladirilor vechi se face in scopul desfasurarii activitatii economice a societatii. Inspectorii fiscali si-au bazat practica atat pe legislatia nationala extrem de restrictiva, cat si pe necunoasterea principiilor legislatiei comunitare. Astfel, dezvoltatorii au pierdut sume importante de bani”. 

Adrian Teampau, Manager Deloitte Tax, adauga: "O astfel de decizie faciliteaza recuperarea unor sume de TVA importante, in conditiile in care multe companii din domeniul imobiliar din Romania au fost obligate sa ajusteze/ ramburseze TVA pentru cladirile vechi achizitionate cu TVA si demolate ulterior, chiar daca scopul a fost dezvoltarea unor proiecte imobiliare. Recomandam tuturor firmelor care s-au aflat sau se afla in aceasta situatie sa analizeze si sa evalueze mijloacele juridice disponibile pentru recuperarea sumelor respective de TVA”.

Comunicat de presa


Ultimele stiri pe BankNews.ro: