Nimeni nu vrea pirita de la Remin Baia Mare: Aur fara cautare

Data publicarii: 05-12-2012 | Afaceri

Aurul romanesc nu are cautare, desi se face un lobby dur pentru aprobarea deschiderii unor mine in Muntii Apuseni. Remin Baia Mare vrea sa-si vanda concentratele aurifere, dar nici la a doua licitatie nu s-a aratat nimeni interesat. Ce-i drept, si pretul cerut este unul aproape corect, avand in vedere ca mai poate urca in urma licitatiei. Oricum, profitul este cert, pentru ca pretul aurului este in continua crestere de la declansarea crizei economice, ajungand si la 2.000 de dolari uncia (31,1034 grame).

 A doua tentativa de scoatere la vanzare a concentratelor aurifere, scos la licitatie publica de Compania Nationala Miniera "Remin” din Baia Mare, s-a soldat cu un esec. Nici un agent economic roman sau strain nu si-a manifestat interesul de a achizitiona caietul de sarcini, informeaza Agerpres.

 La prima licitatie organizata pe 14 noiembrie, sapte firme din tarasi strainatate au cumparat caietul de sarcini, fara sa se prezinte si la licitatie. Directorul Remin, Ovidiu Galca, a declarat ca operatiunea de licitare a minereurilor aurifere va fi reluata peste doua saptamani.

 Insolventa de milioane

 Remin, aflata in insolventa, a scos la vanzare concentrat aurifer cu continut ridicat de arseniu aflat pe halda de minereu a fostei mine Suior (Muntii Gutaiului). Potrivit specialistilor, potentialul haldei este de 5 tone de aur si 20 de tone de argint. Conform caietului de sarcini, vanzatorul cere 105 dolari pe tona de minereu metric uscat. Compania a impus potentialului cumparator conditii stricte, etapizate conforme cu legislatia romaneasca. La prima licitatie au participat firme din Romania, China, Elvetia si Marea Britanie.

 Speculanti politici

 "La Remin sunt 550.000 de tone de pirita aurifera”, a declarat Ion Popescu, presedintele Confederatiei Sindicale Nationale Meridian. Potrivit acestuia, AVAS, ANAF si ceilalti creditori au vrut sa vanda depozitul, pretul minim de 105 dolari/tona asigurand un castig de peste 50 milioane de dolari, suma suficienta ca sa acopere datoriile. La sfarsitul anului trecut, ANAF era cel mai mare creditor al Remin, cu 440 milioane de lei, detinand 70% din datoriile companiei.

Integral in Puterea.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: