Bloomberg: Investitorii speriati de schimbarea guvernelor in Romania
Data publicarii: 04-12-2012 | Afaceri
Romania, tara cu cei mai multi premieri incepand din 1990 decat orice alta tara membra a Uniunii Europene, are nevoie ca alegerile parlamentare de la finalul acestei saptamani sa puna capat razboiului politic dintre liderii tarii, in caz contrar riscand sa se confrunte cu declinul monedei, obligatiunilor si investitiilor, au declarat directori de companii si analisti consultati de Bloomberg.
Anul acesta, Romania a fost condusa de trei guverne, ceea ce a intarziat planurile de consolidare a economiei si justitiei. Investitiile straine directe au scazut masiv, la 1,1 miliarde de euro in primele noua luni ale acestui an, de la nivelul record de 9,5 miliarde de euro in 2008, iar leul se situeaza aproape de minimul istoric.
'Avem nevoie de un guvern care sa puna in aplicare lucrurile pe care le promite. Lipsa de predictibilitate este cel mai important factor care influenteaza negativ mediul de afaceri", a declarat directorul diviziei din Romania a bancii austriece Raiffeisen Bank International, Steven van Groningen.
Increderea investitorilor a scazut, alimentand majorarea costurilor de imprumut si impingand leul la un minim record de 4,652 lei pe euro la inceputul lunii august. Volatilitatea a determinat Banca Nationala a Romaniei sa opreasca o serie de reduceri de dobanda, al caror scop era stimularea economiei.
De asemenea, costul asigurarii datoriei pe cinci ani a Romaniei impotriva riscului de neplata prin contracte Credit Default Swaps a urcat la 2,28%, de la 2,06% la mijlocul lunii octombrie, minimul ultimilor doi ani.
'Nu cred ca actuala coalitie de guvernare este constienta de pericolele cu care se confrunta. Aceasta afecteaza investitiile straine, intrucat companiile devin foarte suspicioase privind prezenta intr-o tara in care nu stiu la ce sa se astepte', a declarat analistul Oxford Analytica, Michael Taylor.
Potrivit Bloomberg, scepticismul privind capacitatea Guvernului de a-si respecta promisiunile agraveaza si mai mult ingrijorarile legate de inrautatirea situatiei economice. Produsul Intern Brut (PIB) s-a contractat cu 0,5% in trimestrul al treilea, dupa o crestere de 0,5% in trimestrul precedent. In plus, potrivit studiului anual Ease of Doing Business realizat de Banca Mondiala, Romania a coborat pana pe locul 72 din 183 de tari, sub Bulgaria si Ungaria.
'Faptul ca acest an electoral se va incheia in curand este o veste buna, intrucat politicienii vor lasa deoparte disputele politice si vor aborda aspecte cheie', a declarat Mark Mobius, manager care administreaza active de 50 de miliarde de dolari la compania Templeton Asset Management. 'Indiferent de formula Guvernului dupa vot, ne asteptam sa asigure stabilitate si predictibilitate pentru mediul de afaceri', a adaugat Mobius.
Perspectiva unei victorii decisive a actualei coalitii aflate la guvernare, care sa-i confere premierului Victor Ponta suficienta sustinere parlamentara pentru a-si pune in aplicare agenda, ar putea ajuta la castigarea increderii investitorilor, afirma Gyula Toth, care participa la administrarea unor active de 400 de milioane de euro la firma Ithuba Capital din Viena. 'Asteptarile sunt ca actualul guvern sa castige alegerile si sa ajunga la un acord cu FMI la scurt timp dupa, posibil chiar in primul trimestru. Daca are loc o schimbare in acest scenariu, ar putea avea impact negativ', a avertizat Toth. Atat premierul Victor Ponta, cat si presedintele Traian Basescu sunt de acord ca Romania are nevoie de o intelegere cu FMI si UE anul viitor, dupa ce va expira actualul acord preventiv, semnat in 2011.
De asemenea, viitorul guvern trebuie sa dezvolte infrastructura si pietele de capital, dar si sa imbunatateasca legislatia, afirma Mobius si directorul OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
Infrastructura Romaniei este printre cele mai slabe din UE, potrivit Bancii Mondiale. Romania, cu o suprafata apropiata de cea a Marii Britanii, are doar trei autostrazi, cu o lungime totala de 500 de kilometri.
Companiile, precum producatorul german de anvelope Continental, au nevoie de imbunatatirea sistemului de transport pentru a putea distribui si pentru a putea livra in tarile vecine. 'Intr-un an va fi locul perfect in care sa-mi fac planuri de afaceri si sa ma dezvolt, deoarece suntem aproape de surse de materii prime si de rute importante pentru transportul anvelopelor', a declarat directorul uzinei Continental din Timisoara, Pedro Carreira.
Dupa atat de multe promisiuni si atat de putina actiune in trecut, seful Raiffeisen Romania afirma ca va astepta sa vada daca politicienii isi vor indrepta atentia catre economie in loc sa se urmareasca unul pe altul. 'Propunerile sunt doar vorbe. Ceea ce avem nevoie este o crestere a capacitatii administratiei de a-si indeplini promisiunile', a mai spus Van Groningen.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului