Ce comisioane cer bancile la carduri
Data publicarii: 03-12-2012 | Finante-Banci
Una dupa alta, confruntate cu scaderea veniturilor din credite, bancile au inceput sa taxeze retragerile de numerar sau sa creasca comisioanele de administrare a cardurilor de debit, in timp ce bonificatia de dobanda la contul curent este infima sau a disparut de tot. ECONOMICA.NET va arata tarifele standard ale primelor 20 de banci pentru cardurile de debit.
Statisticile BNR arata ca romanii sunt mult mai inclinati sa retraga bani de la bancomat decat sa achite direct prin intermediul cardului de debit. Datele pe luna iunie arata ca valoarea retragerilor de la ATM a fost de 26,5 miliarde de lei, in timp ce valoarea platilor prin POS a fost de numai 4,3 miliarde de lei. Pentru platile cu cardul, cumparatorul nu plateste comision, ci vanzatorul. Astfel ca bancile incurajeaza platile fara numerar, pentru ca au costuri mai mici si sunt mai profitabile pentru ele.
Insa, cum romanii prefera cash-ul, bancile incearca sa extraga venituri mai mari din comisioane in ultima vreme, dupa ce creditul neguvernamentale a ajuns in letargie si rata de neperformanta a crescut.
Aproape toate institutiile de credit cu o cota mare din piata cardurilor de debit au taxe de administrare lunare sau anuale, si comisioneaza si retragerile de numerar. Exista insa si exceptii, Banca Transilvania fiind una dintre bancile cu un numar mare de carduri in circulatie care nu au taxe lunare sau comisioane de retragere de la ATM proprii. Dintre bancile cu multe carduri emise, nici CEC Bank sau ING Bank nu cer bani pentru retragerile de cash de la bancomatele proprii.
In general, comisioanele pentru retragerile de la ATM bancii emitente sunt de 0,2% din suma retrasa, insa sunt banci care percep o suma minima, ca sa fie sigure ca se aleg cu ceva, indiferent de retragere. De exemplu, BRD si UniCredit iti iau 50 de bani din cont, chiar si la o retragere de 10 lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani