Leul se va deprecia lent in 2013, potrivit ING

Data publicarii: 29-11-2012 | Finante-Banci

 ING nu  mai vede o depreciere a leului la fel de agresiva pentru anul viitor, asa cum o estimau, asta vara, deja pentru sfarsitul anului, potrivit unui raport citat de Conso.ro.

Raportul ING Bank estimeaza ca leul isi va continua deprecierea si in 2013, dar ritmul va fi unul lent, in conditiile in care, cel mai probabil, BNR va continua sa sustina moneda nationala.

La inceputul lunii august ING vedea cursul euro la 4,85 de lei pana la sfarsitul anului  si nu excludea sa se atinga, fie si temporar, pragul de 5 lei. O luna mai tarziu, prognoza era redusa la 4,65 lei / euro.

Azi, pe piata bancare cursul a scazut sub 4,5 lei / euro.

"Cat timp creditele neperformante se gasesc deja la un nivel alarmant si se asteapta sa atinga 20% (din total, n.r), ne indoim ca BNR va permite o depreciere rapida a leului si va opta pentru extinderea trendului actual, de depreciere lenta”, se spune in raportul citat de Conso.ro.

Analistii de la ING Bank sustin si acum ca  "interventiile agresive, care sa sustina leul cu orice pret se pot dovedi prea costisitoare din punctul de vedere al rezervelor valutare si nu fac altceva decat sa transfere presiunea catre o arie mai larga a economiei.

Integral in Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: