Faliment personal. Legea care ii salveaza pe datornici

Data publicarii: 29-11-2012 | Finante-Banci

Aparitia normei ar permite romanilor cu probleme la plata ratei sa se redreseze financiar. In acelasi timp, profiturile bancare ar creste.

Proiectul legii falimentului personal, care ar putea aduce linistea romanilor cu probleme la plata ratei bancare, se zbate de doi ani intre Senat si Camera Deputatilor. Prima camera l-a adoptat, dar parlamentarii amana introducerea sa in dezbaterea Camerei Deputatilor. Motivul: FMI a "recomandat” neimplementarea legii. Perspectiva unui nou acord cu Fondul nu poate fi pentru debitorii cu probleme decat o veste proasta.

"FMI se pare ca insista inca pentru neaprobarea legii”, a spus pentru EVZ avocatul Gheorghe Piperea, unul din autorii proiectului. Initiatorii reglementarii continua insa sa faca presiuni pentru votarea legii si implementare.

"Falimentul personal”

Concret, o persoana care are un credit si nu il mai poate achita, ar putea beneficia de protectie prin legea falimentului. Intra intr-o perioada de restructurare, in care este ajutata sa faca un plan de rambursare a datoriilor si sa isi revina financiar. Plata ratelor continua in functie de posibilitati.

Chiar daca datoria nu este acoperita integral, aceasta este anulata. "Nu se executa insa tot. Exista acele bunuri, denumite de lege insesizabile, si care il ajuta pe debitor sa isi castige existenta. Acestea nu sunt executate”, explica Piperea.

Integral in EVZ.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: