Apune era agentiilor de rating. UE impune un set dur de reguli institutiilor considerate vinovate pentru criza datoriilor de stat

Data publicarii: 29-11-2012 | Finante-Banci

Comisia Europeana a anuntat ca a finalizat un cadrul de reglementare mult mai strict pentru aceste agentiile de evaluare financiara, dupa mai bine de un an de negocieri. Pasul este considerat esential de liderii europeni, care au acuzat agentiile de rating ca au practici asemanatoare cu specula si ca au cauzat instabilitatea care a afundat Europa in criza datoriilor suverane. 

”Agentiile de rating vor fi nevoite sa urmeze reguli mult mai stricte, care le vor face sa fie mult mai usor de tras la raspundere pentru greseli in caz de neglijenta sau rea-vointa”, a declarat Michel Barnier, comisarul european pentru Piete Financiare si Servicii, citat de euractiv.com. 

Marti, Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul European au finalizat noul cadru de reglementare pentru agentiile de evaluare financiara. ”Avem un rezultat cu adevarat bun. Cu acest acord, facem inca un pas important catre stabilitate financiara si reducerea substantiala a riscului izbucnirii unei noi crize in viitor”, a adaugat Barnier.  

Noile reguli vor interzice agentiilor sa publice ratinguri pentru obligatiuni suverane care nu au fost solicitate si le vor obliga sa stabileasca un calendar prin care sa anunte din timp momentele in care vor publica ”notele” pentru statele din UE. Calendarul este necesar pentru a evita ”tulburarea” pietelor, au precizat oficialii UE.

Aceste ratinguri vor fi publicate doar dupa ce bursele europene s-au inchis si cu cel putin o ora inainte de deschiderea acestora.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: