Clientii bancilor au pus mai multi bani in depozitele in valuta

Data publicarii: 29-11-2012 | Finante-Banci

Depozitele in valuta ale populatiei si companiilor au crescut cu echivalentul a un miliard de lei in ultima jumatate de an si au ajuns la aproape 15,5 miliarde de euro la sfarsitul lunii trecute, clientii orientandu-se catre plasamente in valuta pe fondul volatilitatii cursului de schimb.

Economiile in moneda locala au scazut in acelasi timp cu peste 3 miliarde de lei si au ajuns la 125 miliarde de lei. Fata de luna octombrie 2011, depozitele in lei sunt in crestere cu aproape 5%, adica un ritm de trei ori mai mic decat cel din primavara.

Depozitele in euro, dolari sau alte valute au crescut in paralel cu 11% fata de toamna anului trecut. Spre comparatie, in primele luni din acest an depozitele in valuta inregistrau o dinamica anuala negativa, clientii preferand depozitele in lei datorita dobanzilor mai mari si stabilitatii cursului de schimb.

La nivel agregat, depozitele populatiei si firmelor au avansat cu 8,5% in ultimul an.

Ritmul de crestere a incetinit insa constant in ultimele luni si exista asteptari ca aceasta tendinta sa continue si anul viitor. De exemplu, cresterea fata de luna septembrie a fost de numai 0,4%.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: