Actiunile bancilor din Grecia scad puternic la bursa, pentru a doua zi consecutiv

Data publicarii: 29-11-2012 | International

Actiunile bancilor din Grecia au scazut puternic miercuri la bursa de la Atena, pentru a doua zi consecutiv, pe fondul temerilor ca planul de rascumparare a datoriei tarii ar putea afecta capitalul institutiilor elene de creditare, transmite Reuters.

Indicele bancar a scazut miercuri cu 5,1%, dupa ce marti declinul a fost de 9,8%. 

'Exista incertitudini privind termenii programului de rascumparare a datoriei tarii. Daca bancile participa intr-o mare masura, ar putea avea de suferit veniturile lor viitoare din obligatiuni', a explicat Natasha Roumantzi, analist la Piraeus Securities. 

Zona euro si FMI au ajuns dupa mult efort la un acord, in noaptea de luni spre marti, asupra mijloacelor de a reduce datoria Greciei si platii unui ajutor financiar mult asteptat, inghetat de luni de zile si vital pentru o tara in prag de sufocare. Dupa o reuniune de peste 13 ore, zona euro si FMI s-au inteles ca datoria Greciei sa fie redusa la 124% din PIB pana in 2020, fata de un obiectiv initial de 120% sustinut de FMI. Acest lucru reprezinta o reducere a datoriei Greciei de circa 40 de miliarde de euro pana in 2020, potrivit unei surse europene. 

De asemenea, ministrii au decis plata unui total de 43,7 miliarde de euro, suma blocata de cateva saptamani. O prima transa de in jur de 34 de miliarde de euro va fi platita in luna decembrie. Intreaga plata va fi efectuata in trei transe in cursul primului trimestru al anului 2013. 

Pentru a reduce datoria Greciei Eurogrupul a decis o reducere a ratelor dobanzii la creditele bilaterale deja consimtite Atenei, o extindere de 15 ani a perioadei de rambursare a imprumuturilor acordate Greciei si o prelungire de 10 ani pentru plata dobanzii. 

Ministrii intentioneaza de asemenea sa retrocedeze tarii cel putin o parte din castigurile realizate de bancile centrale nationale si BCE cu privire la obligatiunile grecesti pe care le detin. 

Ei au planificat de asemenea o rascumparare de catre Grecia de titluri de datorie, cu conditia sa nu treaca peste un anumit pret de pe piata. 

Capitalul bancilor grecesti s-a diminuat dupa pierderile uriase inregistrate in urma programului de restructurare a datoriilor Greciei si a cresterii creditelor neperformante ca urmare a recesiunii prelungite. Grecia si creditorii sai internationali au stabilit ca o parte din programul de sprijin in valoare de 130 miliarde de euro sa fie destinat pentru consolidarea bancilor viabile. 

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: