Comisia Europeana aproba planurile de restructurare ale bancilor spaniole

Data publicarii: 29-11-2012 | International

Comisia Europeana a aprobat miercuri planurile de restructurare ale celor patru banci spaniole nationalizate (Bankia, Novagalicia, CatalunyaCaixa si Banco de Valencia), transmite AFP.

De aceasta aprobare depinde acordarea unui ajutor financiar de 37 miliarde de euro oferit de zona euro, care ar urma sa fie varsat in luna decembrie via Mecanismul European de Stabilitate (MES) si Fondul public de ajutorare a sectorului bancar spaniol (FROB). 

'Aceasta autorizatie marcheaza o etapa importanta in punerea in practica a protocolului de acord intre tarile din zona euro si Spania', a subliniat intr-un comunicat comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia. 'Obiectivul nostru este sa restabilim viabilitatea bancilor care vor primi ajutor astfel incat sa poata functiona fara suport public in viitor', a adaugat Almunia. 

Bankia, Novagalicia, CatalunyaCaixa si Banco de Valencia au fost preluate de statul spaniol dupa ce au acordat credite nesustenabile in timpul boom-ului imobiliar care a lasat multe banci fara capital. 

In schimbul ajutoarelor de 37 miliarde de euro (18 miliarde de euro pentru Bankia, 9 miliarde euro pentru CatalunyaCaixa, 5,5 miliarde euro pentru Novagalicia si 4,5 miliarde euro pentru Banco de Valencia), bancile vor trebui sa-si reduca bilanturile cu peste 60% in urmatorii cinci ani, sa elimine mai multe mii de locuri de munca si sa-si reorienteze activitatile. De asemenea, cele patru banci s-au angajat sa vanda o parte din participatii si din filiale, urmand ca sumele rezultate sa contribuie la finantarea restructurarii lor. 

Aprobarea executivului comunitar da unda verde pentru una din cele mai mari restructurari a unui sistem bancar european demarate de la inceputul crizei bancare din 2007.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: