Cinci membri CNA, nemultumiti de modificarea Legii audiovizualului
Data publicarii: 29-11-2012 | Media
Cinci membri ai Consiliului National al Audiovizualului au criticat miercuri modificarea Legii audiovizualului prin adoptarea unei OUG si s-au delimitat de declaratiile presedintelui Consiliului, Rasvan Popescu.
Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Mircea Valeriu Deaca si Valentin-Alexandru Jucan au apreciat ca afirmatiile lui Rasvan Popescu nu reflecta opinia intregului CNA.
"Guvernul a modificat drastic Legea audiovizualului, care este o lege organica, printr-o ordonanta de urgenta care afecteaza grav domeniul reglementat", a declarat vicepresedintele CNA, Ioan Onisei, intr-o conferinta de presa sustinuta in pauza sedintei Consiliului. El si-a exprimat nemultumirea ca CNA nu a fost consultat inainte de modificarea Legii audiovizualului.
Onisei a mai spus ca ordonanta prevede ca decizia de sanctionare, odata atacata in contencios administrativ, isi pierde efectul si se aplica doar dupa o hotarare definitiva a instantei.
La randul sau, Narcisa Iorga a afirmat ca ordonanta a fost emisa "in sprijinul intereselor Antena Group" si ca "amputeaza atributiile Consiliului", iar Gelu Trandafir, membru CNA, considera ca "ordonanta modifica fundamental regulile jocului in plina campanie electorala".
"Suspendarea sanctiunilor aplicate de CNA aduce un minus bugetului de stat", a subliniat Iorga.
Cristina Trepcea si-a exprimat nemultumirea ca sedinta CNA nu poate fi reluata din cauza conferintei de presa organizate de colegii sai.
"Declaratii pot face oricare dintre noi, oricand. Conferinta de presa inseamna politizare. Eu nu particip la asa ceva", a spus Cristina Trepcea.
Dupa plecarea acesteia, Ioan Onisei a spus ca "CNA este emasculat" prin anularea efectului deciziei Consiliului de sanctionare a unui radiodifuzor pana la o decizie definitiva a instantei pentru ca practica CNA demonstreaza ca "durata unui proces este de doi ani, in care un radiodifuzor poate continua sa nu respecte legea audiovizualului".
Potrivit lui Onisei, o alta prevedere din OUG referitoare la spoturile publicitare "incalca Directiva europeana a serviciilor media audiovizuale".
"Reglementarea spoturile publicitare, inclusiv in cadrul competitiilor sportive, inseamna mai mult de 12 minute pe ora", a spus Onisei.
El sustine ca OUG incalca si "directiva privind regimul 'must-carry' - cel care stabileste lista posturilor TV obligatorii la retransmisia prin cablu.
"Ordonanta impune o situatie discriminatorie fata de societatile de cablu, care pot primi sanctiuni intre 1 si 3% din cifra de afaceri a anului precedent, iar Consiliul poate decide sa le ridice avizul de retransmisie. Asadar 'must-carry', care trebuie sa functioneze in favoarea publicului, se intoarce impotriva publicului, pentru ca odata cu retragerea avizului de retransmisie, cetatenii nu mai pot viziona posturile retransmise prin respectivul cablist", a explicat Ioan Onisei.
La randul sau, Narcisa Iorga a spus ca nu considera "deloc intamplator" faptul ca aceasta ordonanta a fost emisa de Guvern la jumatatea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.
"Niciun guvern nu si-a permis niciodata sa aiba o astfel de atitudine fata de o autoritate publica autonoma. (...) CNA este desfiintat de facto, desi el isi continua existenta prin Legea audiovizualului. CNA avea ca atributie aplicarea unor sanctiuni la inregistrarea unor derapaje, cu executare imediata, ulterior fiind posibila contestarea in instanta. Prin aceasta OUG se modifica meschin un articol la capitolul de sanctiuni. (...) Sanctiunile aplicate de CNA nu intra imediat in executare, ci doar dupa ramanerea definitiva a deciziei in instanta. Asta inseamna anularea de fapt a CNA ca autoritate de control si reglementare", a mai spus Narcisa Iorga.
Mircea Deaca considera imposibila, in conditiile OUG, aplicarea rapida a deciziilor de drept la replica si rectificare, aplicate de CNA.
Christian Mititelu, membru CNA, alaturi de presedintele Consiliului, Rasvan Popescu, si Cristina Trepcea, a avut o pozitie diferita fata de cei cinci colegi.
"Este un domeniu relativ minor al activitatii generale si de media din aceasta tara. (...) Nu s-a discutat daca trebuie sa se adopte o pozitie comuna (vizavi de ordonanta). Sunt membri care in general au personalitati foarte puternice si care vor sa se afirme. Daca va uitati la componenta lor sunt in general oameni care au fost numiti de PDL sau de presedintele Basescu. Banuiesc ca exista o nemultumire legata de faptul ca aceasta Ordonanta este data de un Guvern de o alta coloratura", a remarcat Mititelu.
Guvernul a adoptat in sedinta de marti o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii audiovizualului 504/2002, care vizeaza combaterea coruptiei si a sistemelor subterane de achizitionare a spatiului media prin practici netransparente si anticoncurentiale, dupa cum a precizat purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu.
Printre altele, actul normativ instituie cerinta ca preturile oferite de intermediari, respectiv agentiile de publicitate, clientilor lor care doresc sa cumpere spatiu publicitar sa fie confirmate obligatoriu in prealabil cu radiodifuzorii, iar obiectul achizitionarii mentionate sa fie platit direct de beneficiarul publicitatii catre radiodifuzor.
O alta modificare adusa Legii audiovizualului prevede ca introducerea in instanta judecatoreasca a contestatiilor privind deciziile de sanctionare emise de CNA suspenda efectele acestora.
Presedintele CNA, Rasvan Popescu, a declarat, in aceeasi zi, ca ordonanta de urgenta care modifica Legea audiovizualului include multe dintre propunerile CNA trimise Executivului in urma cu doua saptamani si ca exista aspecte asupra carora "se mai poate reflecta".
"Se pot aduce eventual amendamente in momentul dezbaterii ordonantei in Parlament, probabil in luna ianuarie sau februarie. Unul dintre acestea este cel privind suspendarea de drept a sanctiunilor CNA ce vor fi atacate in viitor in justitie pana la o sentinta definitiva", a afirmat Popescu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani