CSA si CSM au semnat un protocol de colaborare
Data publicarii: 28-11-2012 | Finante-Banci
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au semnat un Protocol de colaborare care are drept scop cresterea increderii publice in sistemul judiciar si in serviciile de asigurare oferite de asiguratori.
Protocolul, care este incheiat pe o durata de 5 ani, prevede, printre altele, schimbul reciproc de informatii intre cele doua institutii semnatare privind conduita procesuala a societatilor de asigurare si a magistratilor in raporturile cu acestea, participarea la intalniri si seminarii pe probleme de interes comun, precum si colaborarea pentru realizarea dezideratului comun de pregatire profesionala continua a persoanelor din domeniul asigurarilor si a magistratilor.
Unul dintre cele mai importante obiective ale protocolului il reprezinta promovarea de catre CSM, in limitele competentelor legale, a ghidurilor si studiilor elaborate de catre asociatiile profesionale din domeniul asigurarilor, si puse la dispozitie de catre CSA, privind regularizarea pe cale amiabila a pretentiilor de despagubire formulate de persoanele care au suferit prejudicii morale ca urmare a vatamarii corporale sau decesului rezultat in urma producerii accidentelor de circulatie.
"Promovarea in randul magistratilor a unui asemenea ghid va contribui la crearea unei jurisprudente unitare, asa cum se intampla si in alte state, cu beneficii pentru toate partile implicate: pagubiti, asiguratori, magistrati. Apreciez ca, in acest fel, persoanele indreptatite sa primeasca despagubiri pentru daunele morale suferite in urma unui accident de circulatie vor beneficia de un tratament echitabil indiferent de locul unde s-a produs accidentul sau de instanta care va pronunta hotararea judecatoreasca”, a declarat presedintele CSA, domnul Daniel Tudor.
In perioada urmatoare, CSA va analiza documentele similare elaborate in Romania, cat si cele utilizate in alte state ale Uniunii Europene si va pune la dispozitie CSM un ghid care sa raspunda necesitatilor reale.
In primele 9 luni ale anului 2012, valoarea despagubirilor platite de catre societatile de asigurare pentru vatamari corporale si deces a crescut cu 46% fata de perioada similara a anului anterior, pana la 246.652.991 lei (19% din total despagubiri platite in temeiul asigurarilor RCA). Totodata, la data de 30.09.2012, asiguratorii aveau constituite rezerve de daune avizate pentru vatamari corporale si deces in suma de 970.249.419 lei, cu 50% mai mult decat valoarea de la sfarsitul trimestrului III din 2011 (57,17% din valoarea totala a rezervei de dauna avizata RCA).
Astfel, daunele pentru vatamari corporale si deces (despagubiri platite si rezervele tehnice constituite) reprezinta 41% din totalul daunelor RCA, cu 9 puncte procentuale mai mult decat in 2011, aceeasi perioada.
La nivelul anului 2011, numarul dosarelor de dauna pentru vatamari corporale si deces platite ca urmare a unor hotarari judecatoresti a fost de 1.937, iar cuantumul despagubirilor aferente acestora a fost de 174.567.605 lei, ceea ce inseamna o dauna medie pe dosar de 90.123 lei.
Pe cale amiabila, in anul 2011, au fost acordate despagubiri pentru vatamari corporale si deces intr-un numar de 2.167 dosare, in cuantum total de 83.442.190 lei, adica cu o medie pe dosar de 38.506 lei.
Comunicat de presa
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani