BNR a strans surubul repo la 4 miliarde lei
Data publicarii: 27-11-2012 | Finante-Banci
- 15 banci au imprumutat, ieri, 4 mld. lei, cererea institutiilor de credit fiind de 26,57 mld. lei
- Banca Centrala a limitat pentru a opta saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo, insa plafonul a fost redus la 4 mld. lei, dupa ce in precedentele doua saptamani suma disponibila a fost la 6 mld. lei
- Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat ieri 15 banci cu suma de patru miliarde de lei, oferita pentru operatiunile repo, iar cererea institutiilor a continuat sa fie ridicata, suma licitata ajungand la 26,57 miliarde lei, informeaza Mediafax. Saptamana trecuta, cand suma a fost limitata la sase miliarde lei, 17 banci au apelat la imprumuturile repo de la BNR, iar cererea institutiilor a atins un nou nivel record pentru acest tip de operatiuni, de 30,19 miliarde lei.
Dealerii au spus ca cererea ridicata a fost generata de deficitul de lei din piata, in urma vanzarilor indirecte realizate de banca centrala, dar si de faptul ca BNR a eliminat restrictia privind numarul de emisiuni de titluri acceptat in cadrul unei operatiuni de piata monetara. Anterior, o banca putea aduce in garantie la o licitatie repo titluri de stat din cel mult cinci emisiuni diferite. Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an.
Banii sunt imprumutati pentru o saptamana
Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana. BNR a limitat pentru a opta saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo, insa plafonul a fost redus la 4 miliarde lei, dupa ce in precedentele doua saptamani suma disponibila a fost la 6 miliarde lei.
Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.
BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate.
Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au coborat de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei si ulterior la 4 miliarde lei, de la reluarea plafonarii. In ultimele doua saptamani, banca centrala a tinut plafonul la 6 miliarde lei, iar sumele licitate de banci au atins recorduri.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile