Eurozona inregistreaza progrese cu privire la reducerea datoriei Greciei
Data publicarii: 26-11-2012 | International
Ministrii de finante din zona euro au avut sambata o teleconferinta si 'au cazut de acord in privinta unei baze de negocieri cu FMI' asupra mijloacelor de a reduce datoria Greciei, a facut cunoscut o sursa europeana apropiata negocierilor, citata de AFP.
Teleconferinta, care nu a fost confirmata oficial de Eurogrup, a durat aproximativ o ora si jumatate, potrivit sursei amintite. Ea urma sa pregateasca reuniunea ce va avea loc luni la Bruxelles, consacrata unui acord privind asistenta financiara pentru Grecia in valoare de cel putin 31,2 miliarde de euro.
Inainte de a-si da acordul, finantatorii internationali ai Atenei (BCE, FMI si zona euro) trebuie sa ajunga la o intelegere privind mijloacele de a reduce datoria Greciei, pentru ca tara sa poata, la termen, sa se refinanteze pe pietele financiare.
Ministrii de finante ai celor 17 au cazut de acord sambata sa reduca dobanzile pentru imprumuturile bilaterale acordate pana in prezent Atenei in cadrul primului program de ajutorare a Greciei, fara sa fixeze insa o noua dobanda.
Ei au mai decis sa cedeze Atenei cel putin o parte din castigurile realizate de bancile centrale nationale si BCE asupra obligatiunilor grecesti pe care le detin.
In cele din urma, a fost 'stabilit' principiul rascumpararii datoriei Greciei. Fondul European pentru Stabilitate Financiara (EFSF) va rascumpara datoria greaca de pe pietele secundare, dar ramane de stabilit in ce procent, a explicat sursa citata.
De asemenea, ramane de vazut daca FMI 'va fi de acord cu acest mix de masuri', a adaugat responsabilul european, pentru ca, dupa cum este prevazut la stadiul actual, nu permite ca datoria Greciei sa ajunga la 120% din PIB in 2020, obiectiv fata de care institutia de la Washington ramane foarte atasata.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman