Liber la contractele publice de 30.000 de euro fara licitatie
Data publicarii: 26-11-2012 | Economie
Guvernul pregateste o ordonanta prin care vrea sa dubleze plafonul minim al achizitiilor publice cu atribuire directa. Noul normativ ar putea fi aplicat de la 1 ianuarie 2013.
Pentru ca o institutie sa-si cumpere diversele "maruntisuri" necesare in buna ei functionare nu trebuie sa organizeze licitatii daca are de achizitionat bunuri sub un anumit prag valoric.
Acest prag a tot urcat de-a lungul anului, ajungand in prezent la 15.000 de euro, dar actualul Guvern considera ca nici acest nivel nu este destul de ridicat. Asa ca a pregatit o ordonanta prin care pragul urca din nou, de data aceasta la 30.000 de euro. Astfel ca si "maruntisurile" pe care le vor putea cumpara alesii de la prietenii politici, fara licitatie, se vor inmulti pana dincolo de limita rezonabilului.
Ce se poate face cu 30.000 de euro
Ridicarea pragului pentru achizitiile directe va fi o adevarata mana cereasca pentru primarii comunelor si oraselor mici, la care putine lucrari depasesc valoarea de 30.000 de euro. Practic, aproape orice achizitie comunala s-ar putea face fara licitatie. Iata cateva exemple: renovarea unei scoli de dimensiuni mici (P+1) sau a unui camin cultural, pietruirea a 5-10 kilometri de drum comunal, asfaltarea catorva kilometri de drum judetean (care poate fi o bretea pana la autostrada sau sosea nationala ori alt drum de legatura), renovarea unui sediu administrativ de dimensiuni medii (primarie, dispensar, post de politie) si chiar cumpararea unor autovehicule utilitare necesare administratiei. Acestea se adauga mai vechilor lucrari ce pot fi atribuite si acum fara licitatie, cum ar fi construirea unor statii de asteptare in transportul public, amenajarea unor infochioscuri, puncte de informare sau crearea si administrarea unor site-uri web.
De asemenea, interesant este ca, potrivit viitoarei ordonante, achizitia directa va fi considerata act administrativ, nu contract comercial (ca in prezent). Asta inseamna ca va putea fi contestata numai in contencios administrativ sau fiscal, iar Consiliul Concurentei nu va mai putea demara investigatii. Pe de alta parte, la contractele de consultanta, serviciile "necuantificabile" nu vor face obiectul licitatiei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile