Cat reprezinta fraudele din despagubirile platite de asiguratori?
Data publicarii: 21-11-2012 | Finante-Banci
Desi nu exista statistici la zi privind amploarea fraudelor in asigurari din Romania, se constata totusi o usoara crestere a tentativelor de frauda, ca urmare a crizei economice. De altfel, specialistii preconizeaza ca asiguratorii vor avea in 2012 pierderi de 100 mil. EUR in urma solicitarilor frauduloase de daune. Potrivit unui sondaj realizat recent de 1asig.ro, mai mult de jumatate dintre respondenti considera ca fraudele reprezinta peste 20% din totalul despagubirilor, alti 33,3% atribuind fraudelor intre 10% si 20% din valoarea daunelor platite de asiguratori.
In anul 2010, CSA estima ca frauda in asigurarile auto reprezenta 15% din numarul total de dosare. In acest moment in Romania nivelul fraudei poate fi doar estimat, deoarece nu exista nimic masurat concret. Unul dintre rolurile companiilor din piata este si va fi si acela de a prezenta date reale si de a face totodata si calculele necesare astfel incat fenomenul sa poata fi observat in componenta tarifului de prima pe diversele segmente de asigurari.
Desi, din punct de vedere al tentativelor, cel mai expus este segmentul auto, pe liniile de property sau de viata pot fi platite sume foarte mari ca urmare a incercarilor de fraudare.
Cel mai mare pericol pentru asigurati este faptul ca despagubirile platite ca urmare a fraudelor se vor reflecta in pretul politelor de asigurare, suportat de catre client. Potrivit Presedintelui UNSICAR, Bogdan ANDRIESCU, frauda exista, este luata in calcul la calcularea primelor, dar este tinuta sub control, asa cum si in sistemul bancar exista un procent acceptat, tinut sub control si care intra in randamentul creditului.
"Frauda a existat, exista si va exista, important este sa o tii sub control, sa ai un anumit plafon peste care sa nu treaca. Ce anume ii opreste pe asiguratori sa destructureze astfel de retele a caror existenta este cunoscuta? Exista o categorie de frauda externa care, de cele mai multe ori, este descoperita si destructurata - dar alte retele sunt atat de bine instrumentate, incat este foarte greu sa fie eliminate. Cea mai complicata si cel mai greu de descoperit este frauda externa cu ajutor din interior", a precizat Bogdan ANDRIESCU.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări