Asigurare obligatorie de locuinta de la mai multe companii?

Data publicarii: 21-11-2012 | Finante-Banci

Asiguratorul care emite politele obligatorii pentru locuinte (PAID) va face demersurile necesare pentru a permite accesul in actionariat si al altor societati autorizate, care isi exprima intentia ferma in acest sens, a anuntat autoritatea de reglementare, CSA.

 Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a avut in ultimele zile intalniri cu reprezentantii UNSAR, actionarii Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) si directorul general al PAID, Aurelia Cristea, pentru stabilirea unor coordonate care vor fi urmate in perioada imediat urmatoare pentru crearea unui cadru stabil de aplicare a Legii 260/2008, se arata intr-un comunicat al institutiei. "S-a convenit astfel, in principal, ca in cel mai scurt timp PAID sa efectueze demersurile necesare pentru a permite accesul in actionariatul sau tuturor societatilor de asigurare autorizate sa practice asigurari de locuinte care isi exprima intentia ferma in acest sens, cu acceptarea reprezentativitatii lor in Consiliul de Administratie al PAID", se spune in comunicat.CSA sustine ca masurile vor contribui la asigurarea unui climat concurential. PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile comerciale.

 Cine este acum in PAID?

Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Platinum (fiecare cu 15%). Generali Romania are o participatie de 11%, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins si Grawe Romania detin cate 5,5% din actiuni. Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind, in functie de tipul locuintei, de 10 sau 20 euro pe an.  Suma asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro. Potrivit Legii 260/2008, proprietarii care nu isi asigura locuintele vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasigurati si afectati de unul dintre cele trei riscuri (cutremur, inundatie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate. Primele polite PAD au fost emise de PAID in iulie 2010. Subscrierile societatii au crescut cu 19,5% in 2011, la 35,3 milioane de lei.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: