7 scenarii pentru valoarea pensiilor in 2030

Data publicarii: Astazi, 21-11-2012 | HR/Cariere

Expert Forum a schitat cateva scenarii privind valoarea pensiilor "decreteilor” in ideea pastrarii sau modificarii legislatiei actuale (cresterea varstei de pensionare, nationalizarea pilonului II etc). In cel mai pesimist, valoarea pensiei medii se reduce de la 50% (in prezent) la 31% din cea a salariului mediu net pe economie.

Studiul, care a fost finantat de asociatia administratorilor de pensii private, incearca sa arunce o privire (cam alarmista, n.n) asupra valorii pensiei medii si deficitului fondului de pensii ca procent din PIB in momentul in care sistemul va fi asaltat de decreteii proaspat retrasi din activitate, propunand in final cateva solutii pentru atenuarea impactului. Ne-am permis insa sa ajustam pentru cititorii Romaniei Libere procentele, raportand pensia nu la salariul brut precum autorii studiului, ci la cel net (in definitiv, va intereseaza cat bani aduce postasul raportat la ultimul salariu "in mana” nu la cat aveati pe cartea de munca, nu?). Inainte de a discuta despre valoarea pensiilor peste 20 de ani tineti insa cont ca instrumente "absolut sigure” precum bondurile guvernamentale pot deveni "toxice” in cazul unei crize majore a datoriilor suverane, mergand pana la falimentul unor state prea indatorate (n-ar strica deci sa economisiti si sa investiti suplimentar, din vreme si pe cont propriu).

 Scenariul 1. Este scenariul de baza, cu legislatia nemodificata. Astfel, pana in 2020 pensia va fi indexata 100% cu inflatia la care se adauga 50% din cresterea salariului mediu brut, intre 2021-2030 indexarea cu evolutia salariului mediu brut se reduce anual cu 5% iar din 2030 pensia va fi indexata doar cu inflatia. Varsta de pensionare creste gradual ajungand pana in 2030 la 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. In aceasta ipoteza, pensia medie care reprezinta in acest moment aproximativ jumatate din salariul mediu net va scadea la 33% din acesta pentru cei care au ocolit pilonul II si va reprezenta 47% pentru cei care vor beneficia si de pensia privata. Deficitul fondului de pensii va atinge 2,5% din PIB in 2019; in 2011 deficitul a fost de 13,3 miliarde lei (2,3% din PIB).

Scenariul 2. Cresterea varstei de pensionare la 65 de ani, atat pentru femei cat si pentru barbati. Valoarea pensiei raportata la salariul mediu net nu se modifica in schimb deficitul fondului de pensii atinge un maxim de 2% in 2019 dupa care incepe sa se echilibreze.

Scenariul 3. Se decaleaza indexarea pensiilor cu inflatia iar scaderea valorii pensiei este incetinita, ajungand la 34,5% din salariul mediu net abia din 2042. Deficitul fondului de pensii atinge maximul de 2% in 2017.

Scenariul 4. Vizeaza modificarea algoritmului de calcul, pensiile se leaga la 45% din salariul mediu brut (37% in prezent). In 2030 pensia va reprezenta 62% din salariul mediu net, in schimb deficitul fondului de pensii urca la 8,5% din PIB.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: