Valentin Lazea: Speram ca inflatia sa revina in tinta in 2013
Data publicarii: 20-11-2012 | Finante-Banci
Este de asteptat ca inflatia sa revina in ancorele stabilite de Banca Nationala, in 2013, ceea ce este o veste buna pentru investitori, a declarat, marti, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, intr-o conferinta cu tema 'Romania in 2013: perspective economice', care are loc la Bucuresti.
'Speram ca inflatia sa revina in tinta, undeva la jumatatea anului 2013. Evolutiile privind inflatia au raspuns asteptarilor noastre, ceea ce este o veste buna pentru intreprinzatori. O veste proasta vine din partea segmentului investitiilor straine directe care, in 2011, au totalizat 1,8 miliarde euro si au fost in scadere cu 17,9 la suta, calculat an la an', a spus Lazea.
Economistul sef al Bancii Centrale a apreciat ca Romania ar putea avea o crestere a PIB de 2 la suta si care ar putea fi chiar mai mare, in conditiile cresterii nivelului de atragere a fondurilor europene.
'Pentru 2013 vedem o crestere economica de 2 la suta, dar aceasta depinde de capacitatea de a atrage bani europeni, iar cu o absorbtie buna a fondurilor europene, Romania ar putea avea chiar o crestere de 3 la suta a PIB', a explicat Lazea.
Raymond Breden, presedintele executiv al Camerei de Comert Britanice in Romania, si-a exprimat 'scepticismul' in ceea ce priveste atingerea unei dinamici de crestere de 2 la suta a economiei romanesti in 2013 si capacitatea de a atrage eficient banii europeni.
'Sunt sceptic fata de posibilitatea ca Romania sa aiba o crestere de 2 la suta in 2013, tinand cont de rezultatele slabe din 2012', a spus Breden.
Valentin Lazea considera ca ineficienta atragerii banilor europeni are trei cauze - splitarea responsabilitatii privind fondurile UE pe mai multe ministere, alcatuirea de proiecte nebancabile de catre aplicanti si nerespectarea regulilor stabilite de birocratia europeana in elaborarea proiectelor.
Breden considera ca pentru economia Romaniei 'aderarea la euro nu este esentiala, ci stabilitatea cursului de schimb'. Politicul a facut rau economiei, prin slabirea leului, considera oficialul britanic.
Presedintele Camerei de Comert Italiene pentru Romania, Guglielmo Frinzi, a apreciat, de asemenea, ca pentru Romania nu este oportuna adoptarea euro.
'Este mai bine ca Romania sa ramana in afara zonei euro', a subliniat Frinzi, care a spus ca trebuie sa vedem ce se intampla acum in Grecia, Spania si Portugalia, care sunt in zona euro.
Economistul sef al BNR a apreciat ca 'ar trebui ca Romania sa intre in zona euro atunci cand este pregatita'.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani