Bogatii lumii au pierdut pe burse 26 mld. dolari intr-o saptamana
Data publicarii: 19-11-2012 | International
Cei mai bogati 100 de oameni ai planetei au pierdut saptamana trecuta 26,1 miliarde de dolari, din cauza declinului burselor provocat de temerile legate de posibila intrare in vigoare a "varfului fiscal" in SUA, un plan de majorari de taxe si reduceri ale cheltuielilor bugetare. Un alt motiv al temerilor de pe pietele de capital este criza datoriilor din Europa, relateaza Bloomberg. Cofondatorul Microsoft Bill Gates a pierdut 1,8 miliarde de dolari, dupa ce actiunile celui mai mare producator de software au coborat cu 8% intr-o saptamana. Microsoft l-a inlocuit miercuri pe seful diviziei Windows, Steven Sinofsky, la mai putin de o luna dupa lansarea Windows 8. Bill Gates, al doilea cel mai bogat om al planetei, are o avere de 60,4 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.
"Investitorii au fost ingropati de stiri. Toate companiile cu prezenta internationala au fost lovite", a declarat Jack Ablin, director pentru investitii la compania BMO Harris Private Bank in Chicago, cu active de circa 60 de miliarde de dolari. Indicele Standard&Poor's 500 a scazut cu 4,8% de la realegerea presedintelui Barack Obama. Acesta s-a intalnit vineri cu liderii din Congres pentru a discuta despre "varful fiscal", plan in valoare de 607 miliarde de dolari care consta in majorari de taxe si reduceri ale cheltuielilor publice care va intra automat in vigoare la 1 ianuarie daca negocierile pentru taierea deficitului bugetar vor esua.
In zona euro, economia s-a contractat cu 0,1% in trimestrul al treilea, reintrand in recesiune pentru a doua oara in patru ani, potrivit datelor Eurostat publicate joi.
La nivelul saptamanii trecute, indicele S&P 500 a coborat cu 1,45%, iar Stoxx Europe 600 cu 2,74%. Mexicanul Carlos Slim continua sa fie cel mai bogat din lume, cu o avere de 70,6 miliarde de dolari, in scadere cu 1,2 miliarde de dolari. Amancio Ortega, fondatorul retailerului de haine Inditex, este cel mai bogat din Europa si pe locul al treilea in lume, cu o avere de 51,7 miliarde de dolari, cu 5,5 miliarde de dolari mai mare decat a americanului Warren Buffett. Averea co-fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, a crescut cu 2,2 miliarde de dolari, dupa expirarea unor restrictii de tranzactionare pentru 804 milioane de actiuni ale companiei. Titlurile Facebook au urcat cu 22,7% saptamana trecuta. Zuckerberg este pe locul 72 in indicele averilor, cu 12 miliarde de dolari. Laurene Powell Jobs, vaduva co-fondatorului Apple Steve Jobs, cu o avere de 9,7 miliarde de dolari, nu mai este in topul celor mai bogati 100 de oameni. Actiunile Apple au scazut cu 24,5% de la un maxim record atins acum opt saptamani.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile