Departamentul Antifrauda face publice metodele de fraudare a finantarilor UE
Data publicarii: 16-11-2012 | Finante-Banci
Utilaje vechi, revopsite si prezentate ca noi, persoane pe statele de plata care nu fusesera in Romania, achizitii din fonduri UE urmate de redirectionarea banilor spre buzunarele proprii sunt cateva dintre neregulile depistate in proiectele sustinute de UE, care ar trebui sa ne faca mai competitivi economic.
Nici un proiect finantat de UE nu e de valoare prea mare astfel incat sa nu poate fi furat. Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) a prezentat recent, in cadrul unei conferinte, o analiza a modului in care beneficiarii unui numar de 19 proiecte europene derulate in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS-CCE) au simulat indeplinirea programelor, scopul final fiind deturnarea fondurilor. Proiectele au valori cuprinse intre 10.000 de euro si un milion de euro. Potrivit Euractiv.ro, situl de internet ce prezinta raportul DLAF, metodele folosite erau dintre cele mai variate. De la falsificari grosolane ale documentelor necesare, precum certificate fiscale, scrisori de garantie bancara, pana la metode precum vopsirea unor utilaje vechi ruginite, prezentate apoi ca fiind noi si cumparate din banii UE.
Rugina vopsita
Un raport DLAF intocmit in urma unei vizite pe teren arata: "toate utilajele achizitionate au un aspect invechit si/sau semne de uzura care sugereaza faptul ca sunt echipamente second hand, neeligibile in cadrul proiectului", "unele dintre utilaje sunt revopsite desi au fost achizitionate in 2011", "noua sectie de productie realizata prin proiect este la un stadiu nefunctional, unde cel putin pe moment nu se produce/repara nici un produs", "la momentul actual avem doar o hala aproape goala, cu exceptia celor 4 utilaje achizitionate prin proiect si unde nu produce nimeni nimic".
Intr-un alt proiect, o firma a prezentat deconturi incluzand plata unor specialisti care ar fi muncit, timp de cate patru ore pe zi, la derularea acestuia. DLAF a descoperit insa ca la data mentionata in pontaje, persoanele in cauza nu erau in tara.
In alte cazuri, in urma unor asa zise achizitii publice firma beneficiara de fonduri a facut plati catre o alta firma de la care ar fi cumparat bunuri si servicii, insa ulterior sefii ultimei firme au varsat banii inapoi in conturile primilor.
Intr-un alt caz, echipa de control care a vizitat un proiect de 6 milioane lei a constatat ca "nu au fost respectate etapele procedurii de achizitie, intrucat nu a fost elaborata documentatia de atribuire, nu a publicat anuntul de intentie intr-un ziar national/local si nu a transmis invitatii de participare la cel putin 3 potentiali ofertanti si ca achizitiile pentru realizarea primului obiectiv s-au facut prin atribuire directa", acestea reprezentand numai o mica parte din problemele acestui proiect. Reprezentantii companiei au mintit in legatura cu prezenta in institutia-gazda a directorului de proiect. "Fals si uz de fals", "nerespectarea achizitiilor publice" sunt intalnite la majoritatea proiectelor mentionate. DLAF cere trimiterea in judecata a celor vinovati de aceste nereguli.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani