Activele SIF-urilor au depasit doua miliarde euro in septembrie
Data publicarii: 20-10-2006Evolutia pietei de capital in luna septembrie a fost favorabila pentru toate cele cinci SIF-uri.
Compania de investitii financiare SIF 1 Banat-Crisana a avut cel mai puternic ritm de crestere a activelor nete in septembrie, de 10,66%, multe peste performata lunii august, de 2,6%. Astfel, activele SIF Muntenia au crescut cu 3,06% in septembrie, ritm inferior celui afisat in august, de 5,12%.
SIF 2 Moldova a inregistrat cea mai mare crestere a activelor in primele noua luni, cu peste 45%, urmata de SIF 1 Banat-Crisana cu peste 42% si SIF Oltenia cu 41,3%.
"Cele cinci SIF-uri au fost favorizate, pe de o parte, de o diminuare medie atat a stocurilor cu 3,21%, cat si a creantelor cu peste 33%, iar pe de alta parte, de nivelul investitiilor pe termen scurt, care in septembrie a inregistrat o crestere medie cu 11,4%", a declarat Dan Nicu, presedintele UNOPC. Potrivit acestuia, aprecierile inregistrate de societatile financiare au fost sustinute de cresterea cu 11,5% atinsa pentru actiunile cotate din portofoliu, respectiv cu 4,7% la actiunile necotate si 3,67% la titlurile de participare in fonduri de investitii si alte organisme de plasament colectiv. In septembrie, datoriile SIF-urilor s-au diminuat cu peste 5%, potrivit UNOPC.
In ceea ce priveste volumul investitiilor financiare pe termen scurt, in septembrie s-au atins cresteri cuprinse intre 5,6% la SIF 4 Muntenia si 14,9% la SIF 1 Banat-Crisana. Plasamentele in actiuni cotate au inregistrat cresteri egale ca volum cu investitiile pe termen scurt pentru trei societati financiare, respectiv cu 14,9% la SIF 1 Banat-Crisana, cu 11,7% la SIF 5 Oltenia si cu 10,1% la SIF 3 Transilvania. In schimb la SIF 2 Moldova nivelul de crestere a investitiilor pe termen scurt a fost de 13,9%, dar actiunile cotate s-au apreciat cu 14,1%, iar obligatiunile municipale au suferit o corectie cu 11,6%,. La SIF 4 Muntenia, actiunile necotate au scazut cu 2%, iar obligatiunile municipale s-au depreciat cu 10%, dar ponderea lor in total investitii pe termen scurt este aproape nesemnificativa.
SIF-urile au inregistrat, la finele lunii septembrie, un volum total de investitii in fonduri deschise de investitii si alte organisme de plasament colectiv de peste 11,4 milioane lei, reprezentand 0,16% din activele nete totale ale societatilor financiare, dar in crestere fata de sfarsitul anului 2005, cand se situau la 0,02%.
Detinerile de titluri de stat au ajuns la nivel zero la toate cele cinci SIF la 30 septembrie 2006, potrivit datelor UNOPC. Plasamente in depozite bancare au atins in septembrie peste 293 milioane lei si au reprezentat aproape 4% din activele totale, in urcare cu 3,5% fata de sfarsitul lunii august.
Plasamentele in obligatiuni municipale si corporative au insumat 35 milioane lei, cu o pondere de 0,5% din activele totale ale celor cinci SIF-uri.
Capitalizarea bursiera a celor cinci SIF-uri a fost de 1,956 miliarde euro la sfarsitul lunii septembrie, in cresetere cu 8,9% fata de luna august, dar nu a depasit valoarea totala a activelor nete, atingand o pondere de 96,4%.
Profitul total al celor cinci SIF-uri a fost de peste 358,5 milioane lei (101,4 milioane euro), cu 5,9% mai mare decat cel obtinut in luna august. SIF 5 Oltenia a ocupat primul loc in septembrie, cu un profit de peste 93 milioane lei, urmata de SIF 1 Banat-Crisana cu 91 milioane lei si de SIF 4 Muntenia cu 80 milioane lei.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani