Criza in negocierile privind bugetul UE pe 2013
Data publicarii: 14-11-2012 | International
Negocierile dificile asupra bugetului Uniunii Europene pentru anul 2013 pareau marti sortite esecului, dupa retragerea Parlamentului European, iar o criza pare acum inevitabila, cu o saptamana inaintea summitului liderilor europeni privind cadrul financiar multianual 2014-2020, relateaza AFP.
"Parlamentul European nu poate continua negocierile privind bugetul pentru anul 2013 in contextul imposibilitatii actuale in care se afla Consiliul (de ministri al UE) de a rezolva problemele restante din 2012", a anuntat presedintele Comisiei pentru buget a PE, francezul Alain Lamassoure, intr-un comunicat publicat cu trei ore inainte de inceputul reuniunii.
Presedintia cipriota a Consiliului UE a incercat sa salveze reuniunea. "Perioada de conciliere (cu Parlamentul European) se incheie la miezul noptii", a precizat Nikos Christodoulides, purtatorul de cuvant al presedintiei. "Cautam mijloacele de a readuce Parlamentul European la masa negocierilor", a dat el asigurari.
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a confirmat totusi ca legislativul comunitar nu va participa la reuniune si a spus ca statele membre sunt responsabile de acest esec in cadrul unei reuniuni la PE cu liderii celor 15 state UE membre ale grupului 'Prietenii coeziunii'.
Responsabilii europeni dau asigurari ca aceste negocieri 'nu au nicio legatura' cu cele prevazute pentru perioada 2014-2020, care va fi obiectul unui summit al liderilor europeni convocat la Bruxelles pentru 22 si 23 noiembrie.
Insa un esec al negocierilor prevazute pentru marti seara risca sa otraveasca negocierilor privind bugetul multianual. Situatia ingrijoreaza statele din grupul 'Prietenii coeziunii' - Polonia, Portugalia, Bulgaria, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Malta, Cipru, Cehia, Romania, Slovacia, Slovenia si Spania -, care sunt toate beneficiare nete ale bugetului european.
Grupul incearca sa apere sumele alocate fiecarei tari pentru a cofinanta proiecte de infrastructura si de instruire in regiuni ale UE mai putin dezvoltate.
Politicile pentru coeziune reprezinta a doua anvelopa bugetara a UE dupa Politica Agricola Comuna, cu 47,1 miliarde de euro in 2011.
Negocierile privind bugetul pe 2013 sunt blocate asupra mijloacelor de a acoperi o gaura de aproape noua miliarde de euro pentru a finanta mai multe programe, printre care si bursele studentilor Erasmus.
Opt din cele 12 state contributoare nete - Franta, Germania, Marea Britanie, Olanda, Finlanda, Austria, Suedia si Danemarca - au cerut Comisiei sa gaseasca acesti bani in liniile de credite necheltuite inca.
Aflat sub presiune, comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, a amanat in 2013 plata unor facturi 'care fac obiectul unei anchete' pentru o suma de 1,4 miliarde de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani